Vadmacskává változva

Még a legjáratosabb zenekritikusok sem mertek jósolgatni Nelly Furtado karrierje felett. Azt mondták, az idő megoldja: idén nyáron kiderül, hogy a kanadai születésű portugál származású dalszerző-énekesnő betör-e a legnagyobbak közé, vagy a tiszavirág-életű sztárok csoportját gyarapítva végleg eltűnik a süllyesztőben.

Még a legjáratosabb zenekritikusok sem mertek jósolgatni Nelly Furtado karrierje felett. Azt mondták, az idő megoldja: idén nyáron kiderül, hogy a kanadai születésű portugál származású dalszerző-énekesnő betör-e a legnagyobbak közé, vagy a tiszavirág-életű sztárok csoportját gyarapítva végleg eltűnik a süllyesztőben.

Nellyt gyermekkorában többféle zenei hatás érte, például r&b, hip-hop, britpop vagy brazil bossanova. Ennek köszönhetően a 2000-es Whoa, Nelly! című bemutatkozó lemezén a sok zenei stílus és hatásuk izgalmas keveréket alkotott. Két világsláger született róla: a Turn Off The Light és az I’m Like A Bird címűek. A folytatás, a 2003-as Folklore című korong viszont az USA-ban számottevő visszhang nélkül maradt, Európában pedig egyetlen dal mentette meg, a Forca, amely a 2004-es portugál labdarúgó Európa-bajnokság himnusza volt. A lemez precízebben kidolgozottabb, mint elődje, ám éppen a spontaneitás hiányzik róla, amely az elsőt kiemelte az átlagból. Nelly tehát válaszút elé került. A karrierje feletti viharfelhők azonban már jóval az új, Loose címet viselő album megjelenése előtt eloszlódtak. A közönség jelezte, igényt tart rá. A lemezt beharangozó dalaival a világ mindhárom, számunkra legjelentősebb zenepiacán: az USA-ban, Nagy-Britanniában és Németországban pályafutásának legjobb helyezéseit érte el. Az USA-ban a Timbaland közreműködésével készült hip-hopos beütésű Promiscuous jelent meg, Európában a Maneater című vezette fel az albumot.

Az énekesnő röviddel a Folklore megjelenése után megszülte első gyermekét. „Az új lemezem hangzása fiatalos. Nyilván közrejátszott ebben, hogy a kislányommal töltöttem az egész napomat, majd éjjel, élményekkel tele lementem a stúdiómba, és alkottam. Sokkal kísérletezőbb lettem. Timbaland hip-hop előadó és producer segítségével találtam rá az új stílusomra. Mindenképp bulizós, táncolható albumot akartam készíteni” – nyilatkozta.

Nelly Furtado komoly stílusváltáson esett át: a folkos lány vadmacskává változott. Harmadik lemezén sodró lendületű elektrós alapú funkos és hip-hopos felvételek hallhatók kiegészítve néhány lírai hangvételűvel. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?