Ünnepel a csembaló cseh nagyasszonya

Prága |

<p>&nbsp;Január 14-én köszöntötték Prágában 90. születésnapján Zuzana Růžičkovát, január 21-én pedig ugyanott első kitüntetettként átveheti a komolyzenei előadók és alkotók számára újonnan alapított cseh elismerés, a Classic Prague Awards &ndash; Ceny klasické hudby életműdíját.</p>

Aki ismeri Růžičková művészetét, az örömmel csatlakozik a gratulálókhoz, aki nem, annak föltétlenül érdemes megismerkednie ezzel a csodálatos, méltán világhírt hozó pályafutással.

Gyermekként megjárta Terezín, Auschwitz és Bergen-Belsen koncentrációs táborait, ahonnét népes családjából csak édesanyjával ketten tértek haza. A Prágai Zeneakadémián zongorát és csembalót tanult. 1956-ban Münchenben megnyerte az ARD nagy nemzetközi csembalóversenyét, ami elindította több évtizedes, fényes nemzetközi karrierjét. A 70-es és 80-as években a nem szocialista világban ő volt a leg(el)ismertebb nem emigráns csehszlovák előadóművész. Európán kívül rendszeresen koncertezett az Egyesült Államokban és Japánban is. Művészetének súlypontját természetesen Johann Sebastian Bach művei alkották, de az angol virginalistáktól a francia, olasz és cseh barokk szerzőkön keresztül a 20. századi komponisták (Martinů, Poulenc, Frank Martin...) műveiig nagyon széles repertoárja volt. Különös figyelmet fordított a kortárs szerzők műveinek bemutatására. Számos mű született kifejezetten az ő számára. Férje, Viktor Kalabis zeneszerző csembalóversenyt, valamint több szóló és kamaraművet is írt feleségének ajánlva.

A szólókoncertek mellett Růžičková karrierjének egyenrangú része a kamrazenélés. Világhírű partnerekkel játszott (Aurèle Nicolet, Pierre Fournier, Nathan Milstein, Jean-Pierre Rampal, Starker János, Bohdan Warchal, Sebestyén János), állandó partnere azonban Josef Suk hegedűművész (Antonín Dvořák dédunokája) volt, akivel eljátszotta és lemezre vette Bach összes hegedű-csembaló szonátáját. Élete során számos lemezcéggel dolgozott. A Supraphonnál 300 000 (!) eladott koronggal platinalemezt kapott. 1975-ben lemezre vette Bach összes csembalóművét, amit most a Warner Classic mintegy születésnapi ajándékként újra megjelentetett.

Zuzana Růžičková nemcsak kiemelkedő előadóművész, hanem nemzetközileg elismert, keresett tanár is. Tanári pályáját Pozsonyban kezdte, majd évtizedekig tanított a Prágai Zeneművészeti Főiskolán, ahol első diplomázó diákja a magyar Dobozy Borbála volt. Előadott a Londoni Királyi Akadémián, mesterkurzusokat tartott a világ számos pontján – Bázelben, Stuttgartban, Bostonban, Tokióban, Budapesten, Krakkóban, Zürichben. 90 évesen is aktív; korunk egyik elismert fiatal csembalóművésze, Mahan Esfahani a kedvéért költözött Prágába, és a mai napig konzultál vele.

Hizsnyan Géza

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?