Újra lesz Meteorit fesztivál

Európai szintű, nemcsak ismert, hanem elismert művészeti seregszemle volt az álma Csontos Róbert színész-rendezőnek, a Meteorit nemzetközi művészeti fesztivál ötletgazdájának és fő szervezőjének, helyszínként pedig szülővárosát, Gútát szemelte ki, azzal a nem titkolt céllal, hogy a régió kulturális életét is fellendítse. A Meteorit tavaly sikeresen nyitott a dél-szlovákiai kisvárosban. Csontos Róberttel az idei, május 26. és június 9. között sorra kerülő második évfolyam programjairól beszélgettünk.

Borka Roland felvételeHogyan fogadta Gúta a fesztivál első évfolyamát?

Szerintem a város egy kicsit meglepődött, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvény helyszíne lett, de szerencsére nagy volt az érdeklődés. Azok, akik megnézték az előadásokat, szerették őket. Bevallom, tartottam attól, hogyan fogadják majd a fogyatékossággal élő művészek szekciójának programjait. Ezért nagyon jó érzés volt számomra, amikor a nézők zokogva jöttek ki egy ilyen jellegű darabról, és szerintem nem csupán az váltotta ki a meghatottságukat, hogy ezeket az előadásokat mások segítségére szoruló emberek készítették, hanem maga a produkció minősége is. A fogyatékossággal élő művészek programjai ebben az évben sem hiányoznak a rendezvényről.

Mennyiben változik a Meteorit idei programja?

Tavaly két részben zajlott a fesztivál: a gyerekeknek szóló programok májusban és júniusban voltak, míg a színházak versenyprogramja szeptember végén. Most a kettőt összekötöttük. Egyrészt azért, mert sok oktatási intézménytől kaptunk visszajelzést, hogy szeretnének részt venni a fesztiválon, ugyanakkor szívesen megnéznék a felnőttek versenyprogramját is. A nyár eleji közös időpont mellett szólt az is, hogy szeptemberben zajlik a nyitrai színházi fesztivál is, és sok társulat azért volt kénytelen lemondani a részvételt nálunk, mert Nyitrára voltak hivatalosak.

Mit láthat majd a közönség?

A színházak nemzetközi versenyprogramjában összesen 14 előadás lesz. Elég sok produkció érkezik Magyarországról, emellett szlovák, cseh, francia, svájci, szlovén, olasz, osztrák társulatokat is várunk. A színházi szakmának csemege lehet a prágai Teatr Novogo Fronta, vagy a lengyel Teatr A, amely gyönyörű, hihetetlenül látványos utcaszínházi produkcióval érkezik. Az úgynevezett off-programban, versenyen kívül szerepel a nyitó előadás, az És Rómeó és Júlia, amelyben Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lép közönség elé. Szalay Kriszta Az ötödik Sally című darabot hozza, amely Pesten a Thália Színházban már hetedik éve megy óriási sikerrel. Az off-program keretében tavaly óriási sikere volt Somi Panninak és a Sivasakti Kalánanda Táncszínháznak, így ők idén is jönnek, újra egy nagyon nívós előadással, amelyben perzsa eredetű táncokat ötvöztek perzsa költeményekkel.

Ezek szerint a táncszínház ezúttal is helyet kapott a programban.

Talán a tavalyi fesztivál eredményének is mondható, hogy idén nagyon sokan kopogtattak nálunk táncszínházi produkcióval, ezért nekik létrehoztunk egy külön szekciót, ebben nyolc előadást láthat a közönség. Budapestről például olyan neves művészek érkeznek, mint Ladnyánszky Márta, Szabó Réka és Berger Gyula, de fellép a a besztercebányai táncszínház is. Külön szekciót kaptak a diákszínjátszó csoportok is. A kísérőprogramok keretében kellemes szórakozást ígér Hernádi Judit koncertje a Good Afternoon zenekarral, vendége pedig Heilig Gábor lesz.

Mi a közös nevezője a színházak versenyprogramjában szereplő előadásoknak? Volt valamilyen konkrét szempont a válogatás során?

Az egyetlen kritérium az volt, hogy a produkciót fiatal művészek hozzák létre, mert a fiataloknak szerettünk volna teret adni, továbbá előnyt élveztek a kortárs drámai előadások. És természetesen a minőség.

Tavaly kiállítások is szerepeltek a fesztivál programjában.

Idén sem hiányoznak. Nagyon örülünk, hogy a Cseh Centrum segítségével eljön a fesztiválra a Prágai Quadriennale 2007, ezt a rangos kiállítást Gúta után New Yorkba viszik. Hegyi Péter fiatal budapesti képzőművész alkotásait is láthatja a közönség, valamint díszlet- és jelmeztervezők munkáiból is lesz egy nemzetközi kiállítás.

Milyen programokat kínál a Meteorit fesztivál a legkisebbeknek?

Május 26-tól egy hatalmas színházi sátorban folyamatosan nyitva lesz a Meseváros, amelyben számos magyar népmese helyszínét építjük fel díszletekkel, ember nagyságú bábokkal. Gyönyörű látványvilágban lesz részük a gyerekeknek. Mindennap műsoron szerepel a Tündérszép Ilona és Árgyélus című népmese, és bábelőadással szórakoztatja majd a kicsiket a lengyel Teatr Maska és a kassai bábszínház. Ezenkívül lesz játszóház, ahol a gyerekek ügyességi és szellemi vetélkedőkön vehetnek részt, rajzokat hozhatnak az Új Szó Kópé figurájának, és természetesen díjakat is lehet majd nyerni.

Mivel ajánlaná még a Meteorit fesztivált a közönség figyelmébe?

A civil közönség gyakran tart a művészeti fesztiváloktól, mert arra gondol, hogy ott bizonyára nagyon elvont előadások szerepelnek. Szeretném ezért hangsúlyozni, hogy a Meteorit programjába olyan produkciók kerültek, amelyek szakmailag is megállják a helyüket, és a civil közönség számára is élvezhetőek. Én nagyon fontosnak tartom, hogy a színházi előadások elsősorban az embereknek készüljenek. Hogy szórakozzanak, hogy új világokat ismerjenek meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?