Új forrásokra lesz szükség

Pozsony. Új források után kell nézni a Mercurius Társadalomtudományi Kutatócsoport tagjainak, hogy munkájukat folytatni tudják, és tudományos műhelyük fennmaradjon – hangzott el a társaság közelmúltban tartott közgyűlésén.

Pozsony. Új források után kell nézni a Mercurius Társadalomtudományi Kutatócsoport tagjainak, hogy munkájukat folytatni tudják, és tudományos műhelyük fennmaradjon – hangzott el a társaság közelmúltban tartott közgyűlésén. A rendszerváltozás után, 1992-ben alakult és társadalomtudományi kutatásokkal foglalkozó csoport az elmúlt majd másfél évtized alatt pályázatok útján s főleg magyarországi közalapítványok támogatásából tartotta fönn magát. Mivel több mint valószínű, hogy a határon túli kisebbségi kultúrát és tudományt támogató anyaországi rendszer a közeljövőben átalakul, a mindeddig egyesületi formában működő csoportnak is alkalmazkodnia kell a változó körülményekhez, és módosítania kell tevékenysége eddigi formáin.

Szarka László, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének igazgatója a közgyűlés vendégeként megfogalmazva véleményét a Mercurius és a hozzá hasonló tudományos műhelyek lehetőségeit a kisebbségi keretek közül való kilépésben, és a szélesebb nemzetközi kapcsolatrendszerek kiépítésében látja. Amint Gyurgyík László titkári beszámolójából kiderült, a csoport által eddig kevéssé kihasznált lehetőségek rejlenek a hazai támogatási rendszerekben is, például a Kulturális Minisztérium kisebbségi kultúrát támogató programjaiban, ahol a Mercurius mindeddig csekély eredménnyel pályázott. A jelenleg is folyó kutatások és a csoport által eddig elért tudományos eredmények azonban egyaránt a működési feltételek megfelelő biztosítását igénylik, és ezek követelésére jogosítják fel a tagokat.

Az elmúlt évben több kutatási program zárult le eredményesen a Mercuriusban, s néhány kutató önálló kötetben foglalta össze munkáját, amelyek az idén tavasszal jelentek meg a Kalligram Kiadónál. Mégpedig Gyurgyík László munkája Népszámlálás 2001. A szlovákiai magyarság demográfiai, valamint település- és társadalomszerkezetének változásai az 1990-es években, Kocsis Aranka kutatása A gazda, a családja, a munka és a hatalom. Értékváltozások egy kisalföldi faluban és Lanstyák István vizsgálódásai Nyelvből nyelvbe. Tanulmányok a szókölcsönzésről, kódváltásról és fordításról címen. 2005-ben a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmával a Selye János Egyetemmel közösen tartott konferenciát a Mercurius Komáromban, de más intézmények rendezvényein, konferenciáin is sűrűn szerepeltek Mercurius-kutatók, beszámolva a műhelyükben folyó kutatási eredményekről. Hogy a következő éveket is legalább a 2005-öshöz hasonlóan sikeresként értékelhessék a majdani közgyűlések, az – az idein elhangzottak szerint – a csoport tagjainak és vezetőségének leleményességén is nagymértékben múlik majd. (u)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?