Ugyanaz volt a modell

Egy spanyol történész Michelangelónak tulajdonítja a montserrati apátság templomának főoltárán lévő márvány Krisztust.

Egy spanyol történész Michelangelónak tulajdonítja a montserrati apátság templomának főoltárán lévő márvány Krisztust.

Anscari Manuel Mundo szerint a szobor, amelyet 1920-ban vásárolt Rómában az apátság, a nagy firenzei szobrász 1497–1498-ban készített műve, amelyet kevéssel a Vatikánban látható Pieta előtt alkotott. A két alaknak nagyon hasonlóak a stílusjegyei. A történész alaposan egybevetette anatómiájukat is, és úgy véli: mindkét szobornak ugyanaz a 25-30 év közötti fiatalember volt a modellje.

Mundo, aki maga is szerzetesként élt Montserratban 1939 és 1967 között, az egyháztörténelem doktora, diplomás régész és paleográfus, elismeri, hogy állítását nem tudja dokumentálni, de figyelmet kér annak alapján, hogy a firenzei Horne Múzeumban helyet adtak egy olyan fa Krisztusnak, amelyről hasonló elemzés alapján állították, hogy Michelangelo készítette. Mellette szól az is, hogy Michelangelónak van másik két, márványból faragott Krisztusa.

Mundo várja az olasz szakértők reagálását, ezért a szoborról írt könyve olaszul is megjelenik.

„Nem adom meg magam könynyen, meg kell, hogy cáfolják ehhez azt a hatvan összehasonlítást, amelyet elvégeztem” – mondta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?