Üdítő dzsesszkoktél

Somorja. Az At Home Galleryben már hagyománnyá vált, hogy a nyári, július végi melegben üdítő zenei koktéllal vendégeljék meg a város és környékének zenerajongóit. A Nyári Zenei Esten minden évben kiváló, neves zenészek lépnek a zsinagóga mögött álló Művészetek Háza szabadtéri színpadára.

Idén sem lesz ez másként: július 28-án, azaz szombaton 18 órától a dzsessz jeles hazai képviselői adnak koncertet. A Nyári Zenei Estet minden alkalommal a közönség nagy érdeklődése övezi, amin egyáltalán nem csodálkozhatunk, hiszen a rendezvény egyik fő ismertetőjele a kellemes, oldott hangulat. Amolyan igazi nyári zenei garden party zajlik a Művészetek Háza kertjében.

A fellépők között ott lesz a szlovák dzsessz egyik kiválósága és motorja, Peter Lipa is. A műfaj hazai nagy öregének számító művész, úgy tűnik, szívesen látogat Somorjára, ugyanis nem először találjuk a Nyári Zenei Est előadói között. Peter Lipa a hatodik X-en túl is fantasztikus energiákat megmozgatva, fiatalokat lepipáló lendülettel dolgozik. 2005-ben megjelent, Lipa spieva Lasicu (Lipa Lasicát énekel) című albuma például tavaly megkapta az Aurel zenei díjat egyebek mellett Az év albuma és Az év jazz-blues énekese kategóriában, s hogy a művész nem csupán hazai körökben népszerű, azt az is bizonyítja, hogy Európa legjobb dzsesszénekesévé is megválasztották már.

Andrej Šebant szintén nem kell különösebben bemutatni: a gitáros-zeneszerző olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Pavol Hammel, Presser Gábor, Marián Varga, Dežo Ursíny, Peter Lipa, Richard Müller vagy Marika Gombitová. Több szólóalbumot jelentetett meg és filmzenét is ír.

Erich „Boboš” Procházka ismét együttesével, a Frozen Dozennel lép színpadra. Procházkát – aki egyébként somorjai – európai viszonylatban a legjobb szájharmonikások között tartják számon. A 2004-ben alakult Pacora Triót olyan zenészek hozták létre, akikhez a komoly- és a népzene, valamint a dzsessz is közel áll. Az előadók között találjuk a blues-zenész Juraj Turtev által alapított Dura & Blues Club nevű kötetlen zenei formációt is.

A szombat esti koncertet kiállítás-látogatással is színesíthetik az érdeklődők. A zsinagógában ugyanis még megtekinthető a kortárs magyar képzőművészet egyik jelentős alakjának, Kicsiny Balázsnak a Domesztikációs kísérlet című installációja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?