Uborkaszezon a magyar könnyűzenében

A sláger és a sikerlemez között nagy különbség van, és ezt egy magyar példával is alátámaszthatjuk.

A sláger és a sikerlemez között nagy különbség van, és ezt egy magyar példával is alátámaszthatjuk. A kilencvenes évek közepén Amerikában volt elsőként megfigyelhető, hogy gyors egymásutánban debütáltak az eladási lista élén olyan lemezek, elsősorban rapelőadók lemezei, amelyekről sláger nem született, miközben akadtak előadók, csapatok, amelyek dalai a legjátszottabb felvételek közé tartoztak, de az albumaik iránt különösebb érdeklődés nem mutatkozott. Most ugyanez tapasztalható a magyar piacon. Majka Papa lemezéről nem született sláger, dalait a rádiók nem játsszák, viszont Az ózdi hős című lemez hetek óta a legkelendőbb kiadvány. A másik oldalon Auth Csilla dala, az Érzés napjaink egyik legjátszottabb felvétele, már igazi sláger, mégsem adja el az énekesnő A szerelem az esetem című albumát, ez a lista alsó régióiban tanyázik, az első harmincba egyelőre nem került be.

Az eladási összesítés első tízes mezőnyében három olyan nemzetközi album is található, amelyek előadóitól mindenképpen többet vártak mind a kritikusok, mind a rajongók. És nem az eladási adatok, hanem a minőség szempontjából, de az egyik, Madonna lemeze, az eladás tekintetében is elmarad a várakozásoktól. Nagy meglepetésre Magyarországon továbbra is top-tízes! A másik két kiadvány a keményebb zene híveit célozza meg. A Linkin Park albuma, a Meteora, csakúgy, mint a Metallica új korongja, a St. Anger beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, szépen fogynak, ám a rajongók többsége mégsem elégedett. A Metallica esetében például rengetegen hiányolják az együttes korai hangzását. Ma már szinte teljesen lecserélődött a banda rajongótábora. A régiek elfordultak a zenekartól, és emellett nem sikerült túl sok újat szereznie. Hasonlóképpen a Linkin Park lemezében is nagyon sok ember csalódott.

Amúgy a nagy változások továbbra is elkerülik magyar nagylemezeladási listát, tart az uborkaszezon. Az újdonságok közül az összesítésen három hete tanyázó Edda Művek lemezét emelhetjük ki, illetve nagy meglepetésre Fekete Pákó albuma is felkerült a legkelendőbb kiadványok közé. A színesbőrű Pákó barátunk mulatós dalokat énekel érdekes akcentussal...

A kislemezek rangsorában sincs komolyabb változás. Christina Aguilera újonnan feliratkozó dalát, a Fighter címűt azonban mindenképpen meg kell említeni, ez a Stripped című lemezének harmadik slágere, és Magyarországon a dal egyre nagyobb sláger, ennek köszönhetően növekszik az érdeklődés az énekesnő albuma iránt is. Ez egyébként nemcsak a magyar piacon, hanem számos országban megfigyelhető: könnyen előfordulhat, hogy a Fighter lesz Christina pályafutásának legsikeresebb dala. Az egykori tiniénekesnő lemeze a legjelentősebb zenei piacokon a megjelenése óta az eladási listák élvonalában szerepel, és most a dal sikere révén ott is egyre többet adnak el belőle, ahol eddig nem ért el kimagasló eladási példányszámot! (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?