Tűzugrás a parkban

Zselíz. Több mint másfél évtizednyi szünet után a hét végén ismét megrendezték a városban a profi és amatőr népi tánccsoportok, hagyományőrzők központi seregszemléjét, a XL. Országos Népművészeti Fesztivált.

Zselíz. Több mint másfél évtizednyi szünet után a hét végén ismét megrendezték a városban a profi és amatőr népi tánccsoportok, hagyományőrzők központi seregszemléjét, a XL. Országos Népművészeti Fesztivált. Péntektől vasárnapig több tucat együttes szórakoztatta a Schubert parkba kilátogató közönséget, s az egyes tájegységek szokásait, hagyományait felvonultató csoportok mellett a nézők egyebek közt az Ifjú Szivek Tánciskola II. című produkciójának, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes őszre elkészülő új műsora részleteinek, valamint Lakatos Róbert és a RÉV világzenei ízeket, elemeket is megcsillantó koncertjének tapsolhattak. A helyszín kiválasztása bizonyult a legfrappánsabb ötletnek: végre ismét az Esterházy-kastély és a patak közti területen, látványban, akusztikában a park leginkább megfelelő részén zajlott a seregszemle, ahol a természetes környezet is adott a szabad téri kulturális rendezvények megtartásához. Szombaton este fél tizenegykor még szinte telt ház volt, a sok kisgyermekes, fiatal család jelenléte pedig kellemes, családias hangulatot teremtett a parkban, s mindehhez a jó idő is hozzájárult. A helyi művelődési otthonban a régi nagy fesztiválok pillanatait felidéző fotókiállítást nézhettünk meg olyan, azóta legendaként emlegetett fotósok lencséjén keresztül, mint Gyökeres György, Prandl Sándor, Kontár Gyula. Különösen a gyerekek körében aratott nagy sikert a péntek éjjeli, Szent Iván-éji tűzugrás, táncházak, kézműves-bemutatók is tarkították a programot. Tegnap a folklórműsorok mellett Anyalai Pepes Sándor zenekara húzta a parkban a talpalávalót, délután öt órától pedig a budapesti Balogh Kálmán cimbalomegyüttese koncertezett. A negyvenedik országos seregszemle – ahhoz képest, hogy szervezésébe már csak a biztos céltámogatás megnyerése után, május elején kezdtek bele – az újdonság erejével hatott, jövőre pedig szakmai minősítő versenyként is funkcionálna. A kulturális minisztérium és a Határon Túli Magyarok Hivatala jóvoltából mintegy 600 ezer koronát biztosítottak a három napra, a Csemadok országos, területi és helyi szerveinek támogatásával. (buch)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?