Túl az életen

Heath Ledger két évvel ezelőtt, ilyentájt, az Oscar-gála előtt kavart nagy hullámokat. Valójában akkor tanultuk meg a nevét, amikor a meleg cowboyokról szóló tragikus szerelmi dráma egyik főhősét, Ennis Del Mart eljátszotta.

Heath Ledger két évvel ezelőtt, ilyentájt, az Oscar-gála előtt kavart nagy hullámokat. Valójában akkor tanultuk meg a nevét, amikor a meleg cowboyokról szóló tragikus szerelmi dráma egyik főhősét, Ennis Del Mart eljátszotta. Téma volt hetekig, vajon a filmakadémia „vas?kalapos” tagjai be merik-e vállalni, hogy a „melegfilmnek” nevezett Ang Lee-opusra szavazzanak a legfőbb kategóriákban. Az ifjú ausztrál színész frenetikus alakítást nyújtott Ennisként, aki a Brokeback Mountain csúcsain együtt legelteti a nyájat, Jackkel (Jake Gyllenhaal). A két fiúban gyengéd érzelmek gyúlnak egymás iránt. Ám Ennis, miután lejönnek a hegyről, érzelmeit nem meri vállalni a nyilvánosság előtt: házasságot köt, gyerekei születnek. De így sem tudja elnyomni magában azt, ami egyszer utat talált benne kifelé. Ezért nyaranként felkerekedik, hogy Jackkel lehessen szerelemben a hegyen. Visszafogott, egyszerű gesztusokkal, a legeslegtermészetesebb módon keltette életre a cowboy társa nyakába szerelmesen boruló figurát. Filmtörténeti legenda kettejük csókja. Olyan erős pecsét, amely Oscar-jelölést ért, s amelyből megtanultuk a nehéz kiejtésű nevet: Heath Ledger. Pedig több mindent eljátszott már ezt megelőzően is. A 10 dolog, amit utálok benned című tinisztoriban jóképű, rettenthetetlen fürtös srácként szelídíti meg és bolondítja magába az újkori makrancos Katát. A film?művészet talán legkegyetlenebb öngyilkosságát mutatta meg a Szörnyek keringője című drámában. Minden bizonnyal sokan álomhercegnek beillő, páncélos szőke lovagként zárták a szívükbe a Lovagregény című kalandfilmben. Aztán, a Túl a barátságon után Casanova kosztümébe bújva újra szerelembe esett.

Két éve az önazonosságát kereső cowboynak kölcsönzött lényével kavart hullámokat. Most pedig a kétségbeesett döbbenet kavar hullámokat. A döbbenet annak a tragikus hírnek a tudatában, hogy: „Holtan találták Heath Ledger színészt kedden manhattani lakásában. Halálát valószínűleg gyógyszer-túladagolás okozta.” Huszonnyolc éves volt. Számunkra még tartogat újat: Bob Dylanként láthatjuk majd egy tavaly készült produkcióban, és Jokerként is eljön hozzánk még az új Batman-epizódban. De meghajolni a bemutatók után már csak odafentről fog. Hosszú álmában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?