Törőcsik a hangjával lesz főszereplő

Hamlet a Vígszínházban, A félkegyelmű rendezője a Pestiben, Borostyán Sándor Pál friss filmjében, a Vándorszínészekben. Törőcsik Marihoz három produkció köti a Nemzeti Színházban. Ifj.

Hamlet a Vígszínházban, A félkegyelmű rendezője a Pestiben, Borostyán Sándor Pál friss filmjében, a Vándorszínészekben. Törőcsik Marihoz három produkció köti a Nemzeti Színházban. Ifj. Vidnyánszky Attilát azonban már egy nyári előadás foglalkoztatja.

William Faulkner 1930-ban megjelent kisregénye, a Míg fekszem kiterítve színpadi változatán dolgozik, amely az Ördögkatlan Fesztivál idei műsorát gazdagítja.

„Bonyolult anyag ez” – mondja a nagy tehetségű, Junior Prima díjas, Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel kitüntetett, huszonöt éves színész-rendező, aki a Nemzeti színpadán a Szarvassá változott fiúkban, az Éjjeli menedékhelyben és a Galileiben csodálhatta közelről Törőcsik Marit.

Egy tanyasi öregasszony halálával kezdődik a történet, akit férje és öt gyermeke gyászol. Maguk ácsolta koporsóban rakják szekérre, és elindulnak vele a városba, hogy végakarata szerint rokonai mellett helyezzék örök nyugalomra. Hosszú az út és viszontagságos, de a szavukat adták, hogy teljesítik az asszony utolsó kívánságát. A szó szoros értelmében viszik tűzön-vízen át, s mindazt, ami történik velük, az egyik gyermeke szemével látjuk. Megúsztatják, tűzben felejtik, számos fura helyzetbe keverednek vele. S mindeközben újraélnek, újraértékelnek magukban sok mindent. Múltat és jelent, bűnt és kétségbeesést, kapzsiságot és bizonytalanságot, magányt és erőszakot, nyomort és testvérszerelmet. Faulkner, az amerikai Dél érzékeny krónikása, a klasszikus széppróza egyik nagy mestere James Francót, a jeles hollywoodi színészt is megihlette. 2013-ban a cannes-i fesztiválon mutatta be a regény filmváltozatát, amelynek ő írta a forgatókönyvét, ő a rendezője és a főszereplője is egyben.

Ifj. Vidnyánszky Attila már az egyetemi évei alatt felhívta magára a figyelmet, majd a Liliomfival, a III. Richárddal és az Iván, a rettenettel folytatta rendezői útját, most pedig a Woyzecket állítja színpadra a Nemzetiben. Azt is régóta tervezte, hogy Törőcsik Marira bízva az idős asszony szerepét, közönség elé viszi Faulkner kiváló kisregényét. Időközben azonban a színésznő egészségi állapota annyira leromlott, hogy kórházba kényszerült, és nem sok remény mutatkozott, hogy ifjú pályatársa felkészíthesse őt a munkára. Szerepe szerint ugyan csak a hangjával van jelen a történések folyamán, ám a hosszas kórházi kezelés még azt is megnehezítette, hogy rendező és színésznő beszélhessen a darabról. Ifj. Vidnyánszky Attila azonban folyamatosan résen volt. Kivárta, míg Törőcsik Mari jobban érezte magát a szombathelyi kórházban, és baráti segítséggel, közbenjárással eljuttatta hozzá a faulkneri szöveget. Amiről viszont nem tudott: Törőcsik Mari egyik legkedvesebb szerzője Faulkner. Megszületik augusztusban című regénye házi könyvtárának egyik legféltettebb kincse.

„Igyekeztem minél jobban körbejárni, hogyan tudnék eljutni hozzá a kórházba, kezemben a szöveggel – meséli a rendező. – Megemlítettem Bérczes Lászlónak, Törőcsik Mari régi barátjának, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatójának, hogy van egy ilyen tervem. Oda is adtam neki a szöveget, elolvasta, és azt mondta, próbáljuk meg. Szólt Marinak, aki rögtön elutasított bennünket. Ő már mindent visszaadott, nem vállal semmit, üzente a kórházból. Bérczes László azonban nem adta fel. Amikor meglátogatta Marit, vitte magával a gépelt szöveget. De a válasz akkor is csak egy kurta nem volt. Laci mégis úgy érezte, van még esély az igenre. A következő alkalommal délelőtt tizenegykor ment be Marihoz, mert az ápolóitól tudta: általában akkor érzi magát a legjobban. És újra megpróbálta. Tavalyi történet: épp véget ért az évadzáró ünnepség a színházban, amikor megszólalt a telefonom. Bérczes László hívott egészen hihetetlen hangulatban, hogy közölje velem: sikerült! Marit remek formában találta, megfésülködött, rendbe hozta magát, és mintha előadása lett volna, orvosai és ápolói körében diktafonba mondta a szöveget. De minden ott van. Még az is, ahogy az orvosaival beszélget, ahogy elmagyarázza nekik, hogyan tartsák előtte a szöveget, hogy neki most levegő kell, víz kell, aztán úgy érzi, hogy ez most nem sikerült, újra kezdi, megismétli, hárompercenként elmondja, hogy ennek semmi értelme, a végeredmény mégis csodálatos. Egy fiatal társulat, a Sztalker első előadása lesz ez. Mivel Mari mindig támogatta a pályakezdőket, azt hiszem, ezzel sikerült meggyőzni őt, hogy minden kínja ellenére vállalkozott a munkára. A hangjával lesz az előadás főszereplője.”

Csaknem egyórás felvétel, amelyet ifj. Vidnyánszky Attila többször végighallgatott. Ami a legnagyobb csoda benne, mondja, hogy érzi, lelkileg és fizikailag mit préselt ki magából a színésznő. A faulkneri szöveg után pedig elmondja Pilinszky János híres versét, az Apokrifet.

Tizenöt fiatal színész és Törőcsik Mari szerepel majd a színlapon. Az idei nyár egyik legizgalmasabb színházi eseménye lehet a Míg fekszem kiterítve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?