The Black Eyed Peas – a hip-hop mesterei Budapesten

Hosszú évek után végre sikerült négy tehetséges fiatalnak elfoglalnia a The Fugees régóta üres helyét. Az amerikai The Black Eyed Peas tagjainak. 2003-ban az új évezred eddigi legjobb hip-hop lemezével rukkoltak elő. A címe Elephunk.
Az alapító tagok, will.i.am és apl.de.

Hosszú évek után végre sikerült négy tehetséges fiatalnak elfoglalnia a The Fugees régóta üres helyét. Az amerikai The Black Eyed Peas tagjainak. 2003-ban az új évezred eddigi legjobb hip-hop lemezével rukkoltak elő. A címe Elephunk.

Az alapító tagok, will.i.am és apl.de.ap a gimnáziumban barátkoztak össze, és 1989-ben megalapították a Tribal Nation nevű breakcsapatot. Később a táncnál is jobban érdekelte őket a hip-hop, és létrehozták az Atban Klann elnevezésű formációt. Az Eazy-E vezette Ruthless kiadóval kötöttek lemezszerződést 1992-ben. Az elkészült anyag azonban nem illett bele a keményebb hip-hopot játszó bandák által meghatározott irányvonalba, ezért nem jelent meg. 1995-ben Eazy-E életét vesztette, így a kapcsolat is megszűnt a kiadóval. Ezután csatlakozott a fiúkhoz a szintén breaktáncos múlttal rendelkező Taboo, és vele közösen megalakult a The Black Eyed Peas. A trió a Los Angeles-i klubok állandó fellépője volt, itt figyelt fel rájuk az Interscope kiadó egyik művészeti vezetője, és szerződést kínált nekik. Debütáló lemezük, az 1998-as Behind The Front jó kritikát kapott, de szélesebb körben nem vált ismertté. Második albumukat 2000-ben adták ki Bridging The Gap címmel. A produkciót a szakma ismét nagy lelkesedéssel fogadta, ám az átütő siker ezúttal is elmaradt.

A világsikert elért Elephunk a csapat harmadik albuma, és a tagok bevallása szerint ez volt a legnehezebb „szülésük”. 2001-ben láttak neki a munkának, de hamar alkotói válságba kerültek, amelyből hónapok múltan egy énekesnő, Fergie segítette ki őket. A csinos lányt eredetileg csak egyetlen dal erejéig kérték fel az együttműködésre, de annyira elégedettek voltak a végeredménnyel, és olyan inspiráló volt számukra a lány hangja, hogy állandó taggá vált. A trióból lett kvartett különlegessége, hogy egyesítette a keményvonalas hip-hop és breakzene elemeit a rádióbarát dallamokkal. Fergie gondoskodik a slágeres refrénekről, az alapokat pedig a lemezcímhez méltóan a hip-hop zenei megmentőjével, a funkkal oltották be. (pj)

A The Black Eyed Peas szerdán Budapesten, a Petőfi Csarnokban ad koncertet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?