Szúnyogok

Az úgynevezett igazi szúnyogok (Culicidae) a kétszárnyúak (Diptera) rendjében közepes nagyságúnak számítanak. Eddigi ismereteink szerint a család ötven fajjal képviselteti magát tájainkon.

Az úgynevezett igazi szúnyogok (Culicidae) a kétszárnyúak (Diptera) rendjében közepes nagyságúnak számítanak. Eddigi ismereteink szerint a család ötven fajjal képviselteti magát tájainkon. A súlyos tünetekkel járó, a megfertőzött ember élete végéig ki-kiújuló maláriát terjesztő Anopheles-nem-*zetségnek nálunk is több faja él, de szerencsére a kórokozók kipusztításával a maláriaveszély hazánkban gyakorlatilag megszűnt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szúnyogok más betegségeket nem terjeszthetnek. A hím szúnyogot könnyű megkülönböztetni a nősténytől dús csápja alapján – ezek békés, kizárólag növényeken táplálkozó egyedek. A nőstényeknek azonban vérre van szükségük ahhoz, hogy testükben a peték kifejlődjenek, ezért agresszív vérszívásukkal komoly kellemetlenséget okoznak embernek, állatnak egyaránt. A legtöbb kellemetlenséget okozó, a képen látható gyötrő szúnyog (Aedes vexans) 4-5 mm nagyságú állat, potrohát jól kivehető fehér harántsávok szeldelik. Gyorsan felmelegedő kiöntésekben, tócsákban lárvája tömegesen tenyészik. Áprilistól októberig találkozhatunk vele, árnyékos helyeken egész nap, napsütötte réteken a késő délutáni óráktól támad. Európán kívül Ázsiában és Észak-Amerikában is előfordul.

Lakásunktól jól záródó, résmentes szúnyoghálóval tarthatjuk távol a leghatásosabban ezeket a vékonydongájú, de erőszakos vérszívókat. Ennek ellenére persze egy-két példánynak sikerülhet bekerülnie hozzánk, mégis vétek volna miattuk rovarirtóval mérgezni szobánk levegőjét. Tudjuk, hogy a szúnyogok a mennyezeten ülnek meg a legszívesebben, így akár egy jól irányzott kispárnával is könnyűszerrel leszedhetjük őket. Akad szúnyogfaj (például a főleg madárvért szívó és a baromfiólakban is gyakori dalos szúnyog – Culox pipiens), amely pincékben telel át, ezért nem árt, ha a pincénk falát néha seprűvel áthúzzuk és a felriasztott, nálunk megbúvó példányokat lecsapkodjuk. A szúnyogok lárvái vízben élnek, s mivel kifejlődésükhöz már néhány nap is elegendő, a lakásunk, házunk környékén létrejövő pangó, gyorsan felmelegedő vizeket rendszeresen, gondosan számoljuk fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?