Szűkösen, de magas színvonalon

Jókai Színház
Komárom |

Szakmailag erősnek és színesnek értékelte a lezárt 69. évadot a Komáromi Jókai Színház vezetése – ám eközben komor képet festettek az intézményt, s egyáltalán a kulturális szférát övező bizonytalanságról.

„Nagyon nehéz év van mögöttünk” – szögezte le az évadzáró sajtótájékoztató elején Varga Emese művészeti vezető. Ám gyorsan hozzátette, megpróbálták behozni azokat a lemaradásokat, amelyek a korábbi időkben felhalmozódtak. 2021 szeptemberétől idén júniusig 12 bemutatót tartottak a nagy- és a stúdiószínpadon, amelyből 11 volt saját produkció. Összesen 113 előadást játszottak le.

A Ferenczy Anna-díjat idén Molnár Xénia kapta meg. Varga Emese külön kiemelte az áprilisban bemutatott Beszélő köntöst, amelyet a legnagyobb szabású produkciójuknak nevezett.

„A folyamatot vagy a logisztikát és az erőforrásokat tekintve ez több volt, mint heroikus”

– mondta a művészeti vezető, hozzátéve, hogy a rendkívül sokszínűre sikerült évad irányvonalát szeretnék megtartani. Kifejtette azonban azt is, hogy most kezdik csak igazán érezni azokat a gazdasági problémákat, amelyeket a járvány okozott – hiszen bármennyire is erős szakmai bázist tudnak kiépíteni, vannak olyan külső tényezők, amelyek nehezítik az építkezést.

Áldatlan állapotok

Gál Tamás igazgató bővebben kitért a színházat övező problémákra: a koronavírus-járvány és az anyagi gondok mellett a színház mellett működő alapítvánnyal való együttműködés ellehetetlenült a vezetői váltás miatt – ezért hozták létre az Artis Polgári Társulást, ahova sikerült átirányítaniuk a támogatásokat. A másik problémagócnak a Kisebbségi Kulturális Alapot érintő átrendeződés és az ezt követően felmerült működési zavarok bizonyultak.

„Augusztusban ülnek össze bizonyos bizottságok. Főleg azok, amelyek a színházakról döntenek. Voltak olyan hangok, hogy ezek a kőszínházak miért pályáznak a Kultminornál, hiszen az a független társulatoknak van kitalálva. Ez rendjén is volna, ha a megye a művészeti tevékenységre is adna némi pénzt, de egyetlen előadást sem finanszíroz”

– magyarázta az igazgató. Hozzátette: Nyitra megye annyi pénzt ad nekik, ami a fűtésre, világításra, karbantartásra elég. Gál Tamás úgy összegezte a helyzetet, hogy – habár nagyon köszönik a színházépület korszerűsítését a megyei önkormányzatnak – a közönség nem az új ablakok, hanem az előadások miatt megy be a színházba.

Jókai Színház

Kulcs: az együttműködés

Ha a külső munkatársaikat is beleszámolják, akkor mintegy 150 embernek ad munkát a Jókai Színház.

„Kötelességünk gondolkodni a külsős színészekről, mert a felvidéki magyarság két kőszínháza kevés ahhoz képest, amennyi tehetség végez Pozsonyban. Mindenkinek nem sikerülhet ez a szakma, de olyan tehetségekről van most szó, akiket holnap le kéne szerződtetnünk”

– állította Gál Tamás, majd hozzátette: ha jól állnának anyagilag, akkor sem tudnának most két tehetséges fiatalt leigazolni, mert a megyétől nem kapnak ehhez státuszokat.

Az elmúlt évadban egyébként körülbelül ugyanannyi vendégszínész játszott náluk – többségük szlovákiai magyar, de volt több magyarországi fellépőjük is –, mint amennyi társulati taguk van.

„A következő évadban sem fogunk tudni felvenni fiatal végzős művészeket. Úgy próbáljuk ezt kompenzálni, hogy van egy úgynevezett külső kör is a színház körül. Úgy tekintünk rájuk, mint a sajátjainkra”

– hangsúlyozta Varga Emese.

Jókai Színház

Mindkét szakember beszélt az együttműködések fontosságáról: szoros viszonyt ápolnak az Egressy Béni Városi Művelődési Központtal, az alternatív és független társulatokkal, a kassai Thália Színházzal – ők biztosan hoznak majd vendégelőadást a 70. évad során, ez lesz Márai Sándor „Kaland” c. műve –, illetve más művészekkel és csoportokkal. „Az a célunk, hogy egy nagy család és összefogás legyen a Jókai Színház” – hangsúlyozta Gál Tamás.

Sokszínű 70. évad

Hat bemutatóra számíthat a közönség a komáromi nagyszínpadon. Schwechtje Mihály Az örökség című darabjával kezdenek szeptember 16-án, amelyet ugyan játszották már az előző évadban is, de a Covid miatt nem sokszor. Ezt követi október végén Ladislav Langer Külváros című műve. A harmadik produkcióra 2023 márciusáig kell várni, ez lesz a Molnár Ferenc, Dés László és Geszti Péter nevével fémjelzett Pál utcai fiúk. A partnerszínházak közül a székesfehérvári Vörösmarty Színház érkezik a Marc Camoletti Boeing, Boeing című darabjával. Vendégül látják majd a Miskolci Nemzeti Színházat Ibsen Nórájával, a Soproni Petőfi Színházat pedig Sík Sándor István király című drámájával. Ez azt is jelenti, hogy a Jókai Színház társulata is fel fog lépni ezekben a városokban – valamint a szlovákiai magyar vidékeken is – az év folyamán különböző produkciókkal.

A stúdiószínpadon négy bemutatóra lehet számítani. A Mesterkurzus című tragikomédia lesz az első, amely saját produkció, ezt követi a Mindennapi tenyerünket”, a „Varsói melódia”, és az „Apa, Anya, Pia”, a Thália Színház vendégjátéka.

A gyerekek sem maradnak ki, nekik N. Tóth Anikó alkotását, a Kacagó királykisasszonyt viszik színre. A Madách-év kapcsán színház-kultúrtörténeti vetélkedőt szerveznek, emellett színháztörténeti kiállítást is szeretnének tető alá hozni a 70. évad tiszteletére. Tervben van egy ünnepi gálaműsor is. A jubileumhoz kapcsolódó események legnagyobb valószínűséggel januárban valósulhatnak majd meg.

Augusztusban fogják meghirdetni a bérleteket, köztük egy újat is, szám szerint a hetediket, a Csemadok-bérletet.

„Ha legalább 10 bérletig fel tudna menni ez a színház, az már egy nagy biztonságot adna”

– szögezte le az igazgató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?