Szórakozva is lehet tanulni

Nyáron a legtöbb ember pihenni szeret a szabadsága alatt, ám akadnak olyanok is, akik ismereteiket bővítve, hasznosan akarják tölteni napjaikat. Erre bőven volt lehetőségük azoknak, akik beíratkoztak a II. Nyári Selye Egyetem egy-egy tanfolyamára. Fabó Máriával, az egyetem központi PR igazgatójával, a nyári egyetem főszervezőjével beszélgettünk.

Fabó Mária: „Mivel nálunk eddig csak a pedagógusszövetség szervezett nyári egyetemet tanároknak, mi úgy gondoltuk, hogy a diákokat, egyetemistákat, sőt a nagyközönséget is meg kell célozni.”Hogyan indult tavaly az első nyári egyetem?

Hagyományteremtő szándékkal indítottuk. Készítettünk egy felmérést, mire lenne igény a járásokban. Mivel nálunk eddig csak a pedagógusszövetség szervezett nyári egyetemet tanároknak, mi úgy gondoltuk, hogy a diákokat, egyetemistákat, sőt a nagyközönséget is meg kell célozni. Körülnéztünk, hogyan csinálják ezt külföldön, Amerikában, Angliában és Magyarországon. Ha az ember figyelmesen elolvas egy álláshirdetést, alapvető követelmény, hogy a jelentkező tudjon nyelveket, legyenek számítástechnikai ismeretei és nagyon fontos a kommunikációs készség. Ezekre a területekre összpontosítottunk.

Mennyiben különbözött az idei, második évfolyam a tavalyitól?

Színesebbé tettük a palettát. Sokkal több tanfolyamot indítottunk. Volt két- és háromhetes angol, német és francia nyelvtanfolyam, weblapkészítés, programozás, egyszerű és kettős könyvelés, médiatanfolyam, szerkesztési és tördelési alapismeretekkel foglalkozó fotós és riporteri alapképzés, kreativitásfejlesztés, kommunikációs képzés. Emellett esti képzőművészeti foglalkozások is folytak, ahol az üvegfestéssel ismerkedtek meg a hallgatók. A tavalyi év tapasztalatai azt bizonyították, hogy óriási szükség van a nyelvtanfolyamokra, valamint a számítástechnikára.

Milyen korosztályból kerültek ki a hallgatók?

A csaknem 600 résztvevő között legtöbben, majdnem háromszázan, középiskolások voltak, továbbá 50 alapiskolás, 150 egyetemista és 150 dolgozó.

Ahol ennyi ember életét kell igazgatni három héten keresztül, ott nem lehet egyszerű a szervezők munkája.

Mint minden szervezőmunkában, összefonódnak a dolgok, ami komoly együttműködést igényel. Szerencsére Papp Éva, Bottyán Éva, Majer Anikó, Saláth Richard és Pézman Zoltán személyében nagyon jó „csapattársakra” leltem. Emellett rengeteg segítséget kaptunk a diákoktól. De végső soron az egész intézmény részt vett a szervezésben, a gazdasági osztálytól a tanulmányi osztályig. Az informatikusok napra készen reagáltak a résztvevők kéréseire. Minden hallgató igényelhetett e-mail címet, volt internet-hozzáférhetőség, másolási lehetőség.

Többnyire fiatalok vettek részt a nyári egyetemen. Esténként szórakozásra, kikapcsolódásra is nyílt lehetőségük?

Szerettünk volna megfelelni mind a szórakozni, mint a sportolni vágyók igényeinek. A teljesség igénye nélkül csak néhány programot sorolnék fel: fellépett a Kor-Zár, voltak diszkók és nosztalgiabulik, előadott Bordás Sándor pszichológus, Szlávik Antal atya egyházjogász, katolikus plébános a házasság problematikájáról tartott előadást, mindennap működött a filmklub, ahol egyaránt vetítettek művész- és szórakoztató filmeket – így mindenki megtalálhatta a számára legmegfelelőbbet.

Aki beíratkozott az egyetem valamelyik tanfolyamára, hasznosan töltötte a nyári szünetet: hiszen tanult, szórakozott, ismerkedett. Jövőre is visszavárják a hallgatóikat?

Már idén nagyon sokan voltak olyanok, akik tavaly is részt vettek a képzéseken. A hallgatók egy része egyszerre több tanfolyamon is részt vett. Például délelőtt nyelvi, délután kommunikációs, este pedig az üvegfestéssel foglalkozó tanfolyamot látogatták.

A fiatalok szerették ezeket az új ismeretekkel, szórakozási lehetőségekkel, nyüzsgéssel teli heteket. Magam több olyan hallgatóval beszéltem, aki kimondottan szomorkodott azon, hogy ilyen gyorsan véget ért a nyári egyetem. Ez mindenképpen a rendezvény sikerét tanúsítja. Mit terveznek a jövőben, mivel szeretnék még bővíteni a palettát?

Azzal, hogy a hallgatóink hazamentek, számunkra még nem fejeződött be a nyári egyetem. Ránk még egy értékelés, a tapasztalatok összegzése vár. A jövőben. Intenzívebb rövid tanfolyamokkal szeretnénk bővíteni a kínálatot. Ez azt jelenti, hogy lesznek két-három napos képzések, amelyek a vállalkozás beindításával foglalkoznak, valamint tervezünk PR-képzést is. A helyszíneket is bővíteni szeretnénk. Jövőre nemcsak Komáromban lesz nyári egyetem, hanem Kassán is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?