Szórakoztató és olvasmányos

Az irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat Petr Csuhov kortárs bolgár költő verseivel-szövegeivel indul, amelyeket Jász Attila kiváló fordításában ismerhetünk meg. A losonci Hana Košková Náhrdelník z hrdličiek (Gerlenyakék) c. verseskötetéből Ardamica Zorán válogatott és fordított néhány jellemző darabot. Z.

Az irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat Petr Csuhov kortárs bolgár költő verseivel-szövegeivel indul, amelyeket Jász Attila kiváló fordításában ismerhetünk meg. A losonci Hana Košková Náhrdelník z hrdličiek (Gerlenyakék) c. verseskötetéből Ardamica Zorán válogatott és fordított néhány jellemző darabot. Z. Németh István hat új – hangulatos, illetve csipkelődő – verssel van elsősorban jelen a lapban, de Elektromos Orfeusz című, irodalmi tematikájú, szatirikus hangjátékát is közreadja. Hajtman Béla Naplójegyzetei betekintést engednek az író műhelytitkaiba, életébe, közel hozzák mindennapjainak gondjait, írói és emberi dilemmáit. Haraszti Mária két versében a közélet és a jelenkori történelem visszásságaira, az emberi gyarlóságokra reflektál nem kevés iróniával. Vasi Ferenc Zoltán új versei közül három olvasható a lapban. Néhány részlet erejéig megismerkedhetünk Juhász Miklós Sereg c. sikeres könyvheti kisregényével is, amely a népszerű Kenguru Zsebkönyvek sorozatban látott napvilágot.

A Startvonal rovat ezúttal hét szerzőt mutat be. Szarka Zoltántól meserészletet közöl A nagy fogadás címmel, amelyben a kopasz kis sas szórakoztatja a kengurucsigát egy remek történettel; kiderülni látszik a hátikesztyű és egy kagylóüweg (sic!) sorsa. A szenci szerző egyúttal két groteszk költeményét is bemutatja.

Jana Pácalová fiatal szlovák irodalomtörténész és kritikus Citová výchova c. kötetéből, amelyet Ivan Krasko-nívódíjjal jutalmaztak a közelmúltban, Lengyel Adrián válogatott és fordított le néhány jellemző művet.

Merényi Krisztián eddig három verseskötetet tudhat ugyan a magáénak, ám ezúttal prózával próbálkozik.

Az abaújszinai Horváth Tímea hat rövid költeményét tárja az olvasók elé. A füleki Simon Petra, a hodosi Angyal Sándor és a párkányi Baranyovics Borisz egy-egy vers erejéig mutatkozhatott be a folyóiratban.

A Kő kövön rovatban Juhász Miklós Sereg, Sós Dóra Csuriélet, Bolemant László Időszobrok c. kötetéről, valamint Barak László Miféle szerzet vagy te? címen kiadott verslemezéről olvashatunk recenziót.

A Kép-Szó rovatban a lapszámot illusztráló fiatal hódmezővásárhelyi képzőművész, Szabó Klára Petra vall munkásságáról és terveiről. (hrr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?