Szombaton tartják az AquaPhone-t

fer

Mária Ferenčuhová az idei AquaPhone összművészeti fesztivál fő programjának,a Dunán átívelő üzenetküldés irodalmi szövegének szerzője. Az AquaPhone fesztivált szombaton tartják Párkányban és a Duna túloldalán.

A Dunán átívelő performance ötlete a múltból merít, mikor még – a múlt század ötvenes éveinek elejéig – nem állt a Párkányt Esztergommal összekötő híd. Mivel a helyieknek nem volt lehetőségük a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal, barátokkal találkozni, esténként, szélcsendes időben lementek a Dunához, és a folyóra suttogták üzenetüket. A folyó fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, áthidalva a távolságot és a mesterséges határokat.

A performance-t tizenhetedik alkalommal valósítják meg a Svájcban élő, párkányi gyökerekkel rendelkező Frühauf házaspár ötlete nyomán. Idén a szlovák költő, műfordító és filmkritikus, Mária Ferenčuhová, illetve Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger svájci zenészek zenei improvizációjával jön létre a performance, akik Ferenčuhová Elkésett találkozás című dialógusát egészítik ki aláfestő zenével. A szöveg magyar (Mészáros Tünde fordításában), német (Mirko Kraetsch fordításában) és szlovák eredeti nyelven kel át a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

A délután folyamán irodalmi és zenei program várja a látogatókat a Hídőr házban: fellép majd a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola zenekara, beszélgetést tartanak Mária Ferenčuhovával, az érdeklődők meghallgathatják Barbara Gocníková prezentációját a külföldi művészeti mozgékonyságról. A délután folyamán bemutatkozik Fuyu Yeh tajvani művész is, aki jelenleg az 59. hídőr posztját tölti be, azaz a Hídőr ház rezidenciaprogramjának aktuális alkotóművésze – a résztvevők bepillanthatnak az alkotó műhelyébe. Ezt követően, 6 órától tartják a Dunán átívelő performance-t. Az este a Samaria Klezmer Band koncertjével zárul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?