Szobanövények – I.

A cserepes növény és a vágott virág szépíti a lakást. Az egészséges szobanövény titka a természetes élőhelyet utánzó elhelyezésben, valamint a megfelelő táplálásban és locsolásban rejlik. A különböző növények más-más gondozást igényelnek.

A cserepes növény és a vágott virág szépíti a lakást. Az egészséges szobanövény titka a természetes élőhelyet utánzó elhelyezésben, valamint a megfelelő táplálásban és locsolásban rejlik. A különböző növények más-más gondozást igényelnek.

Némelyik szobanövény elhanyagolva is virít, mások rengeteg gondozást igényelnek. Próbálgatással (vagy egy jó könyvből) megtanulhatjuk, melyik mennyi fényt és vizet szeret. Egyes növényeket ki is ültethetünk nyárra, hogy jobban fejlődjenek.Növényápolási alapok

- Földválasztás. Ne használjunk kerti földet cserepes növényeinkhez, mert nem steril, és a benne levő baktériumoknak kedvez a benti környezet. Szaküzletben vegyünk megfelelő virágföldet.

- Páranövelés. A központi fűtés szárítja a levegőt. Épp ezért a szobanövényeket hetente egyszer fújjuk be finom vízpermettel.

- Tisztítás. Poroljuk le rendszeresen a növényeket. A fényes levelűeket töröljük le glicerinnel. Ettől fényesek lesznek, de nem tapad rájuk a por. A tej és víz 1:1 arányú keveréke ugyancsak jó levélfényező.Növénytáplálás

- Hideg teát, kifőtt tealeveleket és kávézaccot virágfölddel keverve talajlazító anyagot kapunk. A keverék főleg a páfránynak való.

- A tojás főzővize ugyancsak növénytápláló.Növénytársítás

A szobanövények csoportosan érzik jól magukat, különösen, ha száraz a levegő. Fontos, hogy mindnek azonos legyen a fény-, meleg- és nedvességigénye.Vízelvezetés

Tegyünk cseréptörmeléket vagy sódert a virágcserépbe, mielőtt földet raknánk bele. Ez elvezeti a fölösleges vizet, és segíti a gyökerek szellőzését.Ablakközelben

Télen. Az ablak közelében elhelyezett növényeket este vigyük a szoba belsejébe, hogy ne fázzanak meg éjjel. Ne rakjuk őket fűtőtest közelébe.Új növények

- Karantén. Az új szerzeményeket tartsuk távol néhány hétig a régi növényektől, amíg meg nem bizonyosodunk arról, hogy egészségesek.

- Átültetés. Az átültetett növényt ne tápláljuk 2–3 hónapig, mert különben a gyökerek nem szövik át az új talajt.

- Folyamatosan figyeljük növényeink állapotát és fejlődését. A legtöbb szobanövény meghálálja, ha időnként negyed fordulattal elfordítjuk, hogy egyenletesen kapja a napfényt.

- A jó szellőzés is fontos, de a huzat ártalmas.Növénygyógyászat

- Kártevők. A tetvek és más kártevők által ellepett növényre húzzunk műanyag zacskót, s rakjunk alá rovarölővel impregnált csíkot.

- Törött szár. Ha eltört a növény szára, csináljunk sínt két fogpiszkálóból, és tekerjük át öntapadó szalaggal. Ellenőrizzük időnként, hogy gyógyul-e a törés.Virágtámasz

- Vitrázsrúd. A függönypálca arra is jó, hogy a cserépbe szúrva támaszt nyújtson a hozzákötözött nyurga növényeknek.

- Viráglétra. Kúszónövényekhez – pl. borostyánhoz – drótból hajlíthatunk tetszőleges (káró, szív vagy csillag) alakú támaszt. A drót végeit szúrjuk a földbe.Különlegességek

- Fokföldi ibolya. A fokföldi ibolyát ugyanúgy műtrágyázzuk a gazdag virágzás érdekében, mint a paradicsomot. Szűk edényben érzi magát a legjobban, úgyhogy ne ültessük nagy cserépbe. Napos ablakban virít a legszebben.

- Hagymás növények. A hagymás növényeket mindig alulról öntözzük. Ügyeljünk rá, hogy ne érje víz a leveleket. A kiszedett hagymákat lyukacsos műanyag zacskóban tároljuk felakasztva, hogy jól szellőzzenek.

- Pozsgások. A kaktuszok és más pozsgás szobanövények sivatagi eredetűek, ezért csak ritkán öntözzük őket. Bánjunk óvatosan a szúrós fajokkal! Átültetéshez használjunk csipeszt vagy speciális fogót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?