Szlovákiai magyar sikerek Kisvárdán

Kisvárda |

<p>Mindkét hazai magyar színházunk vezetése elégedett lehet: egy kassai és egy komáromi művészt is díjaztak a Magyar Színházak 26. Kisvárdai Fesztiválján, amelynek fődíját a Vajdasági Tanyaszínház Ilja próféta című előadásának ítélte oda a zsűri.</p>

A legjobb alakítás díját megosztva kapta a szabadkai G. Erdélyi Hermina, valamint Lax Judit, a kassai Thália Színház társulatának tagja, aki a Portugálban játszotta Masni szerepét. „Idén változott Kisvárdán az értékelés rendszere: délelőttönként az előadásokról szakmai beszélgetés zajlott, kritikusok, dramaturgok, rendezők, színészek mondták el a véleményüket a látottakról. A zsűri nyilvánosan nem értékelt, csak döntött a díjakról – mondta el Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója. – A Portugálról legalább másfél órát beszélgettünk. Nagyon jó kritikát kaptunk, kiemelték, milyen egyedi és erős volt a darab értelmezése, mennyire valós viszonyok és problémák jelentek meg az előadásban, valamint hogy milyen szokatlan empátiával jelenítettük meg a figurákat. Az egész társulatot dicsérték, Lax Judit szerepformálásáról pedig egyenesen szuperlatívuszokban beszéltek. Egyebek mellett az hangzott el, hogy ilyen Masnit, ennyire tiszta, egyszerű, bölcs falusi lányt nem sűrűn látni a magyar színpadokon.” A fesztiválon életműdíjat kapott Kötő József színháztörténész és Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház művésze, akinek díját Tóth Tibor, a színház igazgatója vette át a szombati zárógálán. A direktor kérdésünkre elmondta, azért is különleges ez az elismerés, mert Mokos nem a „nagy öregekhez”, hanem a középgenerációhoz tartozik. Eddigi pályájáért, valamint azokért az emlékezetes alakításokért díjazták, amelyekkel az elmúlt bő két évtizedben a kisvárdai fesztiválon is sikert aratott. (Mokost a múltban egyebek mellett olyan előadásokban láthatta a kelet-magyarországi színházi szemle közönsége, mint a Godot-ra várva, az Amadeus, a II. József, a Háztűznéző vagy a Sirály.) Az idei fesztiválra a komáromiak Harold Pinter Árulás című drámáját vitték el, a háromszereplős darabban Bandor Éva, Mokos Attila és Petrik Szilárd lépett színpadra. „Kedvező volt a fogadtatás. Többen kiemelték, ma már kifejezetten ritka az olyan színház, amely elsősorban a színészek tehetségére, játékára épít. Az Árulás kapcsán elhangzott, hogy a sok színészi bravúr mennyire megemeli az előadást” – jegyezte meg Tóth Tibor. (as, juk)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?