Szlovák filmszemle 2002

Pozsony. Szlovák játékfilmszemle címmel rendezték meg először 2000-ben a hazai játékfilmek bemutatóját meglehetősen szegényes repertoárral, ám azzal a reménnyel, hogy a következő évben gazdagabb lesz a szlovák filmtermés, s ezzel a 2001-es szemle is. Ám a remények tavaly nem igazán váltak be.

Pozsony. Szlovák játékfilmszemle címmel rendezték meg először 2000-ben a hazai játékfilmek bemutatóját meglehetősen szegényes repertoárral, ám azzal a reménnyel, hogy a következő évben gazdagabb lesz a szlovák filmtermés, s ezzel a 2001-es szemle is. Ám a remények tavaly nem igazán váltak be. Annál inkább kecsegtetőek az idén, amikor is 2002-t a szlovák filmművészetre vonatkoztatva az áttörés évének nevezik szakmai berkekben. Bár ezúttal nem szlovák játékfilmszemleként rendezik meg az ebben az esztendőben elkészült és bemutatott hazai filmek mustráját, hanem Szlovák filmszemle 2002 címmel. A címváltozás is jelzi, hogy az idei évfolyamban – november 11. és 15. között – már nemcsak a játékfilmeket vetítik, hanem válogatást mutatnak be a legjobb hazai dokumentum-, publicisztikai és animációs filmekből is. A szemle műsorára négy nagyjátékfilm került fel: Vlado Balco Lelkünk az esőben című munkája, melynek férfi főszerepét Ollé Erik alakítja, Juraj Nvota Kegyetlen örömök című filmje, a cseh–szlovák koprodukcióban készült Kirándulás, melynek rendezője Alice Nellis, valamint Miloslav Luther Szökés Budára című mozgóképe, melynek egyik szerepében Hujber Ferencet láthatjuk. (A Szlovák Televíziós és Filmakadémia a Kegyetlen örömöket nevezte be Oscar-díjra az idegen nyelvű filmek kategóriájában.) Az elkészült ötödik nagyjátékfilmet, Laura Siváková Kvartettjét nem vetítik a szemlén, mert az opus szerepel a november 29-én kezdődő IV. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.

A játékfilmeken kívül nyolc tematikai blokkba rendezve harminc rövidfilmet mutatnak be. Köztük öszszeállítást az egyes hazai televíziók számára készült riportfilmekből, a prágai Febio társaság szlovák alkotóinak filmjeiből, Martin Šulík rendező dokumentumaiból, a Színművészeti Főiskola hallgatóinak a valóságra figyelő munkáiból. A legjobb hazai animációs filmekből pedig a nagyjátékfilmek előtt mutatnak be néhányat.

A szemlének az Ic.sk Filmklub ad otthont. A vetítésekre – kivéve a nyitó és záró filmet – a belépés ingyenes. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?