Szlovák filmszeminárium Budapesten

Budapest/Szeged |

<p>Háromnapos szlovák filmszemle és szakmai filmszeminárium kezdődik ma a magyar fővárosban. A programba beválogatott játék- és dokumentumfilmeket, valamint a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmes és Televíziós Kara hallgatóinak munkáit a budapesti bemutató után Szegeden is levetítik.</p>

Az idei, immár 24. alkalommal megrendezett szlovák filmszemle és szakmai filmszeminárium – a dramaturgiai tervet tükrözve – Az ember mikroszkóp alatt címet kapta. A nyitófilm, Ondrej Šulaj Agávé című drámája Ladislav Ballek Akácok című regényének motívumai alapján készült. Látszólag egyszerű szerelmi történet, amely egyben a bemutatott jellemek kemény pszichológiai tanulmánya is. A cselekmény közvetlenül a második világháború után játszódik, az ajtón pedig már kopogtat a győzedelmes február, amely eltörölte a szlovák értelmiségnek egy egész rétegét. A budapesti Vertigo Szlovák Színház által szervezett filmszemlét és szemináriumot Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet igazgatója, valamint Ondrej Šulaj nyitja meg ma este hétkor a DocuArt Filmművészeti Központban.

A szemle játékfilmes programjában szerepel Marko Škop Eva Nová című drámája, amely idén több kategóriában is begyűjtötte a Nap a hálóban szlovák nemzeti filmdíjat. Megtekinthető Rasťo Boroš Stanko című tragikomikus road movie-ja, amelynek témája a leánykereskedelmet érinti, de elsősorban a szoros kapocsról szól, mely két, a társadalom peremén élő ember között alakul. Viktor Csudai a Vojtech című vígjátékkal, egy „elveszett” negyvenes férfi sztorijával mutatkozik be Budapesten. Juraj Nvotától két alkotást vetítenek: a rendező 2002-es bemutatkozását, a Kegyetlen örömöket, valamint a Johanna titka című mesefilmet.

A dokumentumfilmes szekció nézői megismerkedhetnek a tátrai serpákkal (Szabadság a teher alatt, r. Pavol Barabáš), 68-as disszidensekkel (Akkor Pozsonyban, r. Tereza Križková), a 60-as évek legendás szlovák zenészeivel (Pára a folyó felett, r. Robert Kirchhoff, Filip Remunda) és másokkal. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?