Szlovák filmhét Budapesten

Budapest. Mától január 20-ig az Örökmozgóban szlovák filmszemlét tartanak a Magyar Nemzeti Filmarchívum, a pozsonyi Szlovák Filmintézet, valamint a budapesti Szlovák Intézet rendezésében.

Budapest. Mától január 20-ig az Örökmozgóban szlovák filmszemlét tartanak a Magyar Nemzeti Filmarchívum, a pozsonyi Szlovák Filmintézet, valamint a budapesti Szlovák Intézet rendezésében. A budapesti szlovák filmmustra hagyományát tavaly alapozták meg: akkor a 2000-től 2006-ig terjedő időszak szlovák filmterméséből válogattak olyan mozgóképeket, amelyek nemzetközi fesztiválokon érdemeltek ki különféle díjakat.

Az idei tematikus blokkba olyan opusokat válogattak be, amelyek szlo?vák–magyar, illetve cseh koprodukcióban készültek. Azaz olyan (cseh)szlovák filmek kerültek be a programba, amelyben magyar színészek is szerepelnek, és fordítva: magyar rendező irányítása alatt készült filmben játszottak szlovák színészek. A nyitófilm a legújabb szlovák produkció, Róbert Šveda tavaly forgatott és az év végén bemutatott Démonok című munkája, amely három nő történetét meséli el. Az új opus három különálló epizódban három különböző korú nő karácsonyi ma?gányát, illetve társkeresését állítja középpontba. Lassan csordogáló, lélekben búvárkodó, különös szimbolikával dolgozó epikus film ez, amelyben két magyar színész is szerepet kapott: Kerekes Éva és Mokos Attila. A budapesti bemutatón részt vesz többek között a Soňát, az első epizód hősét alakító Kerekes Éva, valamint Róbert Šveda rendező és Martin Žiaran operatőr.

Hétfőn Zoro Záhon 65. születésnapja alkalmából vetítik a szlovák rendező 1982-ben forgatott, a második világháború utáni meggazdagodási praktikákat bemutató, s a vele járó erkölcsi züllést boncolgató A hentessegéd című munkáját, amely Ladislav Ballek regénye alapján készült Koncz Gábor, Pécsi Ildikó és Elo Romančík főszereplésével. A bemutatón részt vesz a rendező is. A hasonló, hatalmas közönségsikert elért klasszikusok közül bekerült a programba a Mikszáth-mű alapján forgatott Szent Péter esernyője, amelyet 1958-ban Bán Frigyes ültetett át vászonra.

Az Örökmozgó közönsége láthatja még cseh és szlovák rendezők műhelyéből egyebek között Štefan Uher A hatodik mondat, Miroslav Luther Átkelő a Dunán, Andrej Lettrich Fegyverbe, lázadók, Jiří Krejčík Éjféli mise, Martin Šulík Gyöngédség, Václav Vorlíček Tomáš, a solymár, valamint magyar filmesek műhelyéből Deák Krisztina Jadviga párnája, Szörény Rezső Tükörképek és Maár Gyula Végül című filmjét.

A szlovák filmhetet az Örökmozgóban, valamint a Magyar Nemzeti Filmarchívumban film?plakát-kiállítás egészíti ki. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?