Szerető gondoskodás, nyugodt életkörülmények

A statisztikák könyörtelenek, Szlovákia lakossága nemcsak életminőség tekintetében, hanem életkorban sem éri el az európai átlagot. Bár az utóbbi években az életkor – számos betegség korszerű gyógyításának köszönhetően – kissé megemelkedett, a korosodó emberek zöme előbb-utóbb gondozásra, ápolásra szorul.

Járókeretek, tolókocsik segítik a lakók biztonságos mozgásátSomogyi Tibor felvételeÉs mert az utóbbi évtizedekben kiment a divatból a többgenerációs házak építése, a családok egy fedél alatt élése, a megöregedett szülők tényleges támasz nélkül maradtak. Annak ellenére, hogy a hozzátartozók igyekeznek segíteni, tegyük a kezünket a szívünkre: a mai anyagi helyzetben ki engedheti meg magának, hogy megváljon munkahelyétől, lemondjon fizetéséről, és főállásban ápolja szüleit, nagyszüleit, rokonait?! Tudni kell, hogy az idősek gondozására felállított intézményrendszer nem fedi a szükségleteket, az állami nyugdíjasotthonokban, panziókban kifüggeszthetnék a „megtelt” táblát.

Szerencsére, vannak községi, egyházi és különféle magánüzemeltetők is, ám a kispénzű nyugdíjasok, főleg az utóbbiakban, nem képesek fedezni az ellátás terheit.

– Amikor két társnőmmel, Együd Terézzel és Helena Mravkovával felvetettük az idősgondozó non-profit szervezet megalapításának tervét, a saját, nem túl kedvező tapasztalatainkból indultunk ki. Eredetileg nappali ellátóra, úgynevezett idősek óvodájára gondoltunk, ám némi közvélemény-kutatás elég volt ahhoz, hogy döntsünk: a beteges nyugdíjasoknak teremtünk pótotthont. Olyanoknak, akik már nem képesek ellátni a bevásárlással, főzéssel, takarítással járó terheket, de olyanok számára is, akik testi-lelki állapota állandó felügyeletet igényel – ismertette a Pozsony IV. városkerületében létesített Hestia non-profit szervezet küldetését Milada Dobrotková igazgatónő.

Akadálymentes összkomfort

A megye beleegyezésével 10 évre bérbe vették a városkerület feleslegessé vált óvodaépületét, és nemcsak korszerűsítették, hanem át is építették. Úgy, hogy az összkomfortos szobákban, folyosókon akadálymentesen közlekedhessenek a tolókocsiban ülők. Az épület lakórészében jelzőrendszer járul hozzá a biztonságérzet kialakulásához, a fürdőszobai csengők – számítva minden eshetőségre – földközelből is elérhetők – magyarázza a látottakat szemle közben az igazgatónő. A 31 főt befogadó otthonban a szobák zöme kétágyas, a korszerű berendezés nemcsak az idősek, hanem gondozóik szükségleteit is figyelembe veszi. – Az ágyak a hagyományosnál magasabbak, ezáltal egyszerűsödik a fekvők ellátása. A magatehetetlen betegek testhelyzetének változtatását emelőszerkezet könnyíti, az intézeten belüli rehabilitációs lehetőségek egészségi állapotuk megtartását, javítását célozzák. Adományozók segítségével sikerült feltölteni a tolókocsi- és járókeret-állományunkat olyannyira, hogy minden ráutaltnak kioszthatjuk a neki leginkább megfelelőt. Az idősek fizikai kondícióját gyógytornával erősítjük majd, az agyvérzés következtében lebénult végtagjaik mozgatására hidraulikus szerkezetet használunk – mutatja készségesen a tornáztatóágyak működését.

Házi ápolás

A Hestia non-profit szervezet a nyugdíjasotthon mellett házi ápolási ügynökséget is működtet. – Azért, hogy az otthonban élők ellátása teljes legyen. Az idősek zöme a fedél, élelem, felügyelet mellett egészségügyi ellátást is igényel. Noha az intézetben rendszeres orvosi felügyelet alatt lesznek, a tennivalók jelentős hányada az ápolónőkre hárul. Szaknővérek gondozzák az időseket, egyre két-három ügyfél ellátását bízzuk. Mivel eleve betegesebb lakókkal számolunk, éjszakai ügyeletben nem egy, hanem két nővér dolgozik majd.

Átmeneti tehermentesítés

Az igazgatónő azt tervezi, hogy míg az otthon nem lesz teltházas, a gondozásra szoruló időseket befogadják átmeneti időre is. – Köztudott, hogy a családtagot gondozó hozzátartozók belefáradnak a rengeteg teendőbe, nem lazíthatnak, nem mehetnek nyaralni, és gyakran csak azért utasítják vissza pl. a kórházi kezelést, mert nem tudják kire hagyni az idős, gyakran magatehetetlen beteget. Mi megteremtjük annak lehetőségét is, hogy néhány napra, hétre vagy akár hónapra átvállaljuk az ellátás, gondozás minden terhét. A nyugdíjas bármilyen súlyos betegségben szenved is, ha állapota gyógyszerrel karban tartható, nem utasítjuk el. Képesek vagyunk a Parkinson- vagy Alzheimer-kórral élők megfelelő színvonalú gondozására is – tájékoztat mindenről az igazgatónő.

A piszkos anyagiak

Szóba hoztuk az ellátás anyagi hátterét, az idősek ugyanis gyakran éppen a befizetendő összeg nagysága miatt nem helyezhetők intézetbe. Annak ellenére, hogy az újonnan megalakult Hestia is kérvényezni kívánja az évi egy főre eső 110 ezer koronás állami támogatást, a teljes körű szociális és egészségügyi ellátást, gondozást jelenleg napi 580 koronában határozták meg. Az összeg hallatán a kérdés önmagától adódik: az alacsony átlagnyugdíjak mellett ki képes megtéríteni a havi majd 18 ezer koronás kiadást? Az igazgatónő elmondja, hogy az állami nyugdíjasotthonokban is havi 20 ezer koronába kerül körülbelül egy idős lakos ellátása. A kiadások kisebb részét – a járulék nagyságától függően – a nyugdíjas, a maradékot az állam fizeti. A magánintézetekben a tényleges költségek terheit a lakóknak vagy hozzátartozóiknak kell viselniük. – Az érdeklődés ennek ellenére jelentős, ám nemcsak a jómódúak kérik az önmaga ellátására már képtelen hozzátartozó elhelyezését. Több nyugdíjas jelezte, hogy lakása eladásából kívánja fedezni az intézeti költségeket.

Számukra a Hestia hamarosan nemcsak átmeneti, hanem igazi otthonná válik. Mi pedig törekedni fogunk arra, hogy testileg, szellemileg megerősödve élvezzék a szerető gondoskodást, a biztonságos és nyugalmas életet – hangsúlyozza sokat ígérőn Milada Dobrotková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?