Kultúra

Szeretni fogja a nyomda Laboda Róbert verskötetét

A Madách kiadó történetében tudomásunk szerint még nem fordult elő, hogy egy verskötet szűk három hét alatt mind egy szálig elfogyjon. A hazai magyar slam poetry keresztapjaként is számon tartott, füleki származású Laboda Róbert komoly rajongótáborral rendelkezhet, hiszen eddigi három könyvbemutatóján hosszú sorokban álltak a dedikáltatni vágyók. Pedig ebben a könyvben nincsenek slam szövegek.
Juhász Katalin

2016. október 17. 18:00

Az Én csak néztem című kötetnek szerintem egyetlen témája van: az elszakadás. A gyermekkortól, a szülővárostól, a szülőktől. Önterápiás célból születtek ezek a versek, vagy általánosnak mondható lelki folyamatokat igyekeztél megfogalmazni?

Leszámoltam a gyermekkorommal. Azt hiszem, ezt meg kellett tennem, itt volt az ideje. Szerintem ez az alkotói folyamat nem önterápia volt. Az érzéseim, érzelmeim mélyen emberiek, és amíg a kötetben nagyító alatt torzulnak. addig én most is csupán azt szeretném, hogy ezek a versek ne akarjanak tetszeni senkinek. Mást akarjanak, többet követeljenek. Legyen velem az olvasó, és én is akarjak az ő bőrébe bújni.

Hogyan fogalmaznád meg a különbséget Fülek és Komárom, vagy, ha úgy tetszik, a gömöri, nógrádi és a csallóközi emberek mentalitása között? Mi az, amit elvittél magaddal az ország másik végébe?

A palóc nép nagyon befogadó, barátságos és szeretni való, így hát nem is csoda, hogy fülekiként azt gondoltam anno, hogy engem aztán bárhova elfújhat a szél. Ide fújt, Komáromba, ahol egy picit se tudtam még elhagyni a tájszólásomat, de már megtanultam csallóköziként gondolkodni. Úgy érzem, felvettem az itteni ritmust, amely egy kicsit hangosabb és gyorsabb, mint az előző.

Nehéz volt szakítani a slam poetryvel, ha csak ideiglenesen is?

Nem szakítottam a slam poetryvel, jártam előadásokra, figyeltem az eseményeket, még mindig tart a szerelem köztünk, azt hiszem. A kötet nyelvezete viszont eltér a slam poetry nyelvezetétől.

Az Én csak néztem gyorsan elfogyott, ha jól tudom, újra fogják nyomni. Márpedig a hazai magyar költők többsége kis túlzással név szerint ismeri az olvasóit, mert olyan kevesen vannak. Tudod, kik vették meg a könyvedet? És vajon segített ebben a slammerként elért népszerűséged?

Szászi Zoltán barátom, aki a kötet szerkesztője, azt mondta, hogy „Robikám, hallod-e?! Ezt a könyvet szeretni fogja a nyomda!” Most már értem, miért mondta. Nagy boldogsággal tölt ez el engem, bármennyire is klisének hangzik. A slammerkedés is hozzásegített ehhez, hiszen azok az esték nagyon sok embert mozgatnak meg még mindig. Fejből nem is tudnám megmondani, hány fellépésen vagyok túl.

Mivel sokat mozogsz fiatalok között, biztosan fel tudod mérni, mennyire népszerű a költészet a tizenéves korosztály körében?

Magyarországon mintha nagyobb hagyománya lenne az olvasásnak, legalább is több fiatal kezében látok könyvet az utcán, mint nálunk. A kamaszok és a középiskolások nálunk nemhogy verseket nem olvasnak, de még a sarki közértben az akciós áruk listáját sem. Tanárként is mondhatom, hogy komoly szövegértési, értelmezési problémáik vannak, semmire sem jönnek rá maguktól, hiányos a szókincsük, lassabban fejlődik ki a szépérzékük. Persze azért van egy szűk réteg, amelyik olvas, és ez mindenképpen biztató.

Mik a terveid a közeljövőben?

Szeretnék továbbra is gyerekekkel foglalkozni, tanítani, rendezni a diákszínjátszó csoportom előadásait és írni. Továbbra is ember akarok lenni, aki mindenkit, függetlenül a bőre színétől, az anyanyelvétől, a vallásától, embernek tart.

Kik hatottak rád alkotóként, illetve kiket olvasol mostanában?

Itt neveket, szintén embereket szeretnék felsorolni, akik nagyon fontosak számomra, akiket a slam poetry és a költészet által ismerhettem meg, akik a barátaim: Szászi Zoltán, Pion István, Tőzsér Árpád, Hevesi Judit, Dékány Nikolett, Gyenge Veroni, György Ádám, Melecsky Kristóf, Csicsó Tamás, Varga Bianka, Simon Márton, Csider István Zoltán, Basch Péter, Kemény Zsófi, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf. Sokat olvasok Oravecz Imrétől, Erdős Virágtól, Áfra Jánostól, Németh Zoltántól, Csehy Zoltántól, várom nagyon Mizser Attila új kötetét és Nagy Hajnal Csilláét is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

Roman Mikulec

Vélhetően ma szavaznak Mikulec leváltásáról

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Ronald Koeman

La Liga – Koeman nem kritizálta a csapatát, a sérültjeit hiányolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.