Szemezgetés a bőség kosarából

<p>Már tényleg csak párat kell aludnunk puha ágyban, hogy aztán hátunkra vehessük a házunk, és ismét gyakorolhassuk a sátorverést.</p>

Mert akit egyszer is megcsapott a Toi-Toi vécék fertőtlenítőjének szaga, vagy fülébe kúszott valami fura, ám érdekes dallam, az feltehetően idén is megvette hetijegyét a Sziget Fesztiválra. Még akkor is, ha januártól takarékoskodnia kellett.

Az otthon maradt többiek számára idén is lesznek napi előzetesek és utózatosok, azaz beszámolók, mivel hosszát és programkínálatát tekintve is ez Európa legnagyobb fesztiválja. Mindent összeszámolva naponta 200-250 program várja az érdeklődőket, a hat színpadon zajló koncertek mellett bárki megtalálja a neki tetsző szórakozást, az utcaszínháztól a testfestésen át a falmászásig, több mint húsz helyszínen. A szervezők olyan érdekességekkel várják a közönséget, mint például a brit Digitális Vidámpark, vagy a tavaly már nagy sikert aratott Hungarikum falu, ahol népi mesterségek bemutatói, magyaros ételek kóstolói, néptánctanítás és régi játékok népszerűsítése is szerepel a programban. Tavaly nemcsak külföldieket, hanem csodálkozó pestieket is láttam a helyszínen, szóval jó ötletnek bizonyult a kezdeményezés.

Az Octopus Összművészeti Helyszín idén is a Sziget legintellektuálisabb szegletének ígérkezik, ahol az irodalomtól kezdve a képzőművészeteken, a színházon és táncon keresztül a komolyzenéig minden fellelhető. A Múzeumi Negyedben többek között az Iparművészeti és a Ludwig Múzeum, valamint a Mai Manó Ház (Magyar Fotográfusok háza) kínál érdekesebbnél érdekesebb kiállításokat. Csak hogy egyet említsek, az Iparművészeti Múzeum PUNK kiállítása szerintem végtelenül érdekes, és valószínűleg a fiatalság számára is vonzó téma, hiszen az öltözködésen túlmenően megismerkedhetünk a stílus történetével is.

Aki pedig inkább hagyományosabb, mondhatni kulturálisabb zenére vágyik, az a Világzenei Nagyszínpadon talál cseh, spanyol, amerikai, ausztrál, mexikói, kubai vagy akár nigériai és persze magyar dallamokra.

Sőt idén egy kis európai uniós propagandának is szem- és fültanúi lehetünk. 2010. január 1. és június 30. között Spanyolország, 2010. július 1. és december 31. között Belgium, 2011. január 1. és június 30. között pedig Magyarország tölti be az EU soros elnökségi posztját. A hármas elnökség alkalmából a Sziget programszervezői több helyet biztosítanak Spanyolországnak és Belgiumnak, hogy művészeik közreműködésével reklámot csaphassanak önmaguknak. Ráadásul helyet és teret biztosítanak a három ország művészeinek, hogy közös produkciót hozzanak létre, amelyet a Szigeten mutatnak be. A Sziget EU Trió fókusz elnevezésű projektje nem titkoltan Magyarország 2011-es elnökségére is felhívni szándékozik a hazai és külföldi fiatalok figyelmét. Fontos cél, hogy a fiatal korosztállyal minél szélesebb körben megismertessék a trió elnökség tagországait, intézményét és programját. Ehhez kapcsolódva a látogatók egyben megismerhetik az Európai Uniót és intézményeit, az Európai Bizottság néhány kiemelt stratégiai kezdeményezését, valamint ízelítőt kapnak a magyar elnökség tervezett programjaiból.

Örömmel tölt el, hogy e szép haditerv részeként végre élőben is láthatom egyik kedvenc zenekaromat, a belga Zita Swoon-t. Az 1996-ig Belgium első számú rockzenekarában, a dEUSban basszusgitározó, hazájában grafikusként is jegyzett Stef Kamil Carlens hívta életre a rock, blues és folkzenei elemekből építkező kollektívát. Első átütő sikerüket 1995-ben érték el az Everyday I Wear A Greasy Black Feather On My Hat című albummal, melynek népszerűsége a Lowlands, a Pinkpop és a Rock Werchter fesztiválokra sodorta az antwerpeni kultforgatagban megfogant együttest. 1998-ban az addig jobbára Európában turnézó csapat a coloradói South By Southwest fesztiválon fellépve az amerikai közönséget is meghódította, és a kétezres években immáron a flamand kultúra nagyköveteként járja a világot. A belga művészklubok bensőséges hangulata elevenedik majd meg a Szigeten, ahol ráadásul másnap egy multikulturális, vetítéses-táncos produkcióban is fellép a zenekar, szóval érdemes résen lenni.

Ami pedig még fontos lehet a kényelemhez: mosoda, posta, internetsátor, csomag- és kerékpármegőrző, banki szolgáltatások, pénzváltás, csak hogy néhányat említsünk. Tapasztalatból mondom, hogy érdemes hajóval megközelíteni a szigetet: kevesebbet kell sorban állni beengedésre várva, az út pedig igencsak romantikus. A hajók a Jászai Mari térről, a 8. számú mólóról indulnak, a jegy ára 600 forint, viszont a sziget közepén teszi le a látogatót.

További tipp, amelyet először nem is akartam közhírré tenni, hogy kevesebbet kelljen sorban állnom, de aztán győztek az emberbarát érzelmek: a Dagály és a Római Strandfürdőkben Sziget-karszalaggal mindössze 1500 Ft! (5 €) a belépő a fesztivál ideje alatt. A többi budapesti fürdő 15 százalékos kedvezményt kínál, ez szerintem nem éri meg, mert így is drága…

Hamarosan tehát helyszíni tudósításokkal jelentkezem, bár nem tudnám pontosan megmondani, mikor kezdődik a fesztivál, Idén ugyanis van -1. nap is (Kispál-búcsúkoncert), a nulladik napon reggae, jazz és Cseh Tamás-emlékkoncert szerepel a programon (háromfelé kell tehát szakadnom), az első hivatalos nap pedig augusztus 11-e, azaz jövő kedd.

Aki alaposan átböngészi a programkínálatot (www.sziget.hu), láthatja, hogy a fesztivál szervezői főleg olyan kulturális értékeket, izgalmas programokat hoznak el Magyarországra, amelyeket csak itt van alkalmunk élvezni. Idén is a változatosság a kulcsszó. Az autentikus roma zenétől a népzenével kevert punkon keresztül a death metálig minden megtalálható, és mindenből a legjobb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?