Szécsi Pál nyolcvanéves lenne

dd

Ma (más források szerint holnap) lenne 80 éves Szécsi Pál, minden idők egyik legnépszerűbb magyar táncdalénekese, aki 30 évesen lett öngyilkos, és kultusza ma is él.

Egyéves sem volt, amikor édesapját a második világháború alatt agyonlőtték. Édesanyja 1956-ban Ausztrián át az USA-ba disszidált, Bécsig vele tartó legnagyobb lányát a pályaudvaron, két kisebb gyermekét Magyarországon hagyva.

Pali állami gondozásba került, 16 évesen otthagyta az iskolát, volt kabinos egy budapesti strandon, nyomdai segédmunkás, raktáros. Egy vállalati bulin a Divat Intézet munkatársa felfigyelt a jóképű, jó mozgású fiatalemberre, aki hamarosan az egyik legkeresettebb férfimanöken lett. Énekesi pályája is a véletlennek köszönhető: 1965-ben a Gellért Szálló szilveszteri divatbemutatóján kicsit énekelt is, és szép hangja értő fülekre talált. 1967-ben megnyert egy amatőr fesztivált, és énektanárnője ajánlására elindult a Táncdalfesztiválon is, ahol második lett a Csak egy tánc volt című dallal.

A tévéközvetítés országos ismertséget hozott neki, a nők bálványává vált. Olyan slágereket énekelt, mint a Kék csillag, az Egy szál harangvirág, a Kismadár, a Két összeillő ember, a Talán sok év után, a Kósza szél, a Gedeon bácsi, a Carolina vagy az Én édes Katinkám. Számos világslágert is műsorára tűzött, ezek szövegét ő ültette át magyarra.

Számos újító ötlettel állt elő, vokálokat szervezett, ő fedezte fel Cserháti Zsuzsát, aki kezdetben mögötte vokálozott. Tehetségét zenés színpadi darabokban is kamatoztatta, párszor a filmvásznon is feltűnt. Tizenkét albuma közül csak kettő jelent meg rövid élete során (Hagyjuk, szívem, 1971, Egy szál harangvirág 1973). 

A hányatott gyermekkor okozta sebekre sem a szakmai siker, sem a rajongók szeretete nem jelentett gyógyírt. A magabiztosnak, lezsernek látszó énekest depresszió gyötörte. Megpróbálta felvenni a kapcsolatot anyjával, aki rideg hangú, angolul írt levélben zárkózott el a találkozástól. Legendás szerelmével, a nála 12 évvel idősebb Domján Edittel állítólag titokban össze is házasodtak. Domján teherbe esett, de elvetette magzatát. Tíz hónapig tartó, viharos kapcsolat után elváltak útjaik, a színésznő 40 évesen elkövetett öngyilkossága után Szécsi Pált önvád marcangolta. 30 évesen ő is véget vetett életének. Bár halálhírét igyekeztek elhallgatni, temetésén ezrek jelentek meg, a rajongók szó szerint őrjöngtek a Farkasréti temetőben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?