Száz alkalom nem színházba menni

Az idei Divadelná Nitra nemzetközi színházi fesztivál is leginkább egy szenvedélyektől túlfűtött, fáradhatatlanul és kifogyhatatlan leleménnyel csábító szeretőhöz hasonlít. A főműsor mellett majd’ száz járulékos programot kínál a nemcsak kőszínházi produkciókra kiéhezett nagyközönségnek.

A budakeszi Kompánia Színházi Társulat és a lévai Divadlo Pôtoň közös előadása LévánA szerző felvételeA fesztivál szabadtéri happeninggel kezdődik pénteken este hatkor, mellyel a budakeszi Kompánia Színházi Társulat adja meg a színházi ünnep alaphangját és ugyanők zárják is a rendezvénysorozatot szerdán kilenc óra negyven perctől. A Kompánia két éve a lévai Divadlo Pôtoň Színházzal együttműködve már bemutatkozott Szlovákia utcáin, terein, egyik legsikeresebb előadásuk pedig Gágyor Péter Szélkötő Kalamonája alapján készült. A fesztivál hét napján színházi kirakodóvásár várja a valóban szép tárgyak szerelmeseit.

Pénteken adják át tizenegyedszer az Évad Színházi Díjait, a DOSKY-t. A legtöbb nevezést két Csehov-dráma színrevitele kapta, az eperjesi Alexander Duchnovič Színház Ványa bácsija Svetozár Sprušanský, és a turócszentmártoni Szlovák Kamara Színház Ivanovja Roman Polák rendezésében. A két nagy vetélytárs a legjobb előadás, rendezés és díszlet kategóriákban csap össze, ki tudja, lesz-e nevető harmadik? Harmincnyolc kritikus adta le voksát, köztük Hizsnyan Géza az egyetlen hazai magyar szavazó.

Szombaton más másodszor köszönt be a Fehér Éjszaka, amikor is elindul a Poétikus autóbusz a Régi Színház és az Andrej Bagar Színház között, az utasokat verskiállítás és fiatal költők rendhagyó szavalatai várják. A Nyitrai Galéria és a Nyitra Menti Múzeum régi zenével kísért éjjeli tárlatvezetéssel, zenei és képzőművészeti happeningekkel készült. A Ravena projekten belül hat órán keresztül versben gázolhat a sétányon minden arra tévedő. A kezdő alkotók legjobb animációs filmjeit is megnézhetik az álmatlanok. A koncertek Eric Satie-től Daniel Matejen, Ligeti Györgyön át Alben Bergig és a brazil avantgárdig, valamint a groovy style-tól, a smooth jazzen és a chilli popon át egészen a szving örökzöldekig kínálnak zenei csemegéket, de lesz ethno-pop is, meg ska-punk, és reggae, meg persze breakbeat, danchall, jungle és latino. Kreatív gyerekeknek hála kigyúlnak a fények, és zenés lampionos felvonulás szeli át a várost, a tűznyelők is munkálkodnak majd forró hangulatban.

Miroslav Kasprzyk pantomimművész szobrozni fog és élőszobrokat mutat be az utcán. A selmecbányai Animatus Lusus parasztokba, futókba, huszárokba, bástyákba, királyokba és királynőkbe lehel majd életet sikeres Élő Sakk előadásában. A „Le Mon” Színházi Egyesület projektjének a címe Elfeledett történetek a függöny mögött, s ez a társulat játssza el a zsinagógában a bibliai Eszter történetét. Ugyanott játszsza a poprádi Commedia Színház Malka című poétikus előadását. Szabadtéri kiállításra invitálja öt képzőművész a galériákba ritkán elvetődőket és a festményekre bárhol gusztust kapókat. Az utcai tárlat a fesztivál vezérmotívumát választotta címéül, táblaképeken elemzi, mi is az, hogy Örökké fiatal? A gyerekek belekóstolhatnak a kosztümtervezés és a színházi maszk, valamint a bábkészítés titkaiba. A szlovák fiatalok is megnézhetik végre Dargay Attila kultikus Ludas Matyiját, de várják őket A vén bohóc történetei, a Rézsárkány, Pattogatott kukorica és fagyi, Samu, az irdatlan rossz gyerek, bohóctréfák és solymászat, lovaglás és balladák, Mese és Fantázia, tananyag kötetlenül és kortárs kultúra játékosan, hagyományok igazán frissen. Térinstallációban hallgathatnak az igazán kíváncsiak hangjátékokat, a rádió kísérleti stúdiójában született műveket. Minden utcaszegleten, minden második épületben költők, festők, színészek, táncosok rejtőznek majd, s a polcról levett könyv szabadtéren kezd önálló életet élni, a nagyon „magas kultúra” pedig nagyon elérhető lesz, a szürke hétköznapok kiszínesednek, a kézzelfogható valóságot testközeli kultúrára cseréli bárki. Nem kell keresni, belébotlani lehet. Bárki betéved a fesztivál-forgatag kellős közepébe, ha akarja, ha nem, kitör rajta a kultúrszomj. Tessék tehát füleket hegyezni, szemeket jól kinyitni, fejeket forgatni, testeket kíváncsian vonszolni egyik-helyszínről a másikra, hiszen számtalan okot ad hét nyitrai nap arra, hogy ne csak színházba járjon az ember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?