Szavak helyett szól az írás

Az ember kézírása számos személyiségjegyről, tulajdonságról tanúskodik. Aki levelet ír, az számolhat azzal, hogy néhány dolgot elárult magáról még azelőtt, hogy az olvasó értelmezné a sorokat, vagy megpróbálná a mögöttes tartalmat kibogozni.
Lapunk hasábjain már jó néhányszor kalandoztunk a grafológia berkeiben.

Az ember kézírása számos személyiségjegyről, tulajdonságról tanúskodik. Aki levelet ír, az számolhat azzal, hogy néhány dolgot elárult magáról még azelőtt, hogy az olvasó értelmezné a sorokat, vagy megpróbálná a mögöttes tartalmat kibogozni.

Lapunk hasábjain már jó néhányszor kalandoztunk a grafológia berkeiben. Mostani beszélgetésünknek az adta az apropóját, hogy ez év szeptember 14-én Komáromban a Szlovák Grafológiai Társaság védnöksége alatt grafológusképzés indult. Az oktatás magyar nyelvű, melyet Malkowski Emőke, Nagy Andrea és Horňák Ottília grafológusok, valamint Hencze Mónika pszichológus biztosítanak. A képzés elsősorban a grafológiai elemzések elkészítésének rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ezzel kapcsolatban kérdezzük Horňák Ottíliát.

Hol alkalmazható a grafológia?

A grafológia elsajátítása sok munkában nyújt új lehetőségeket. Lehetővé teszi a személyüggyel foglalkozó szakemberek részére az egy-egy munkakör betöltésére jelentkezők még biztosabb megítélését, azaz meglehetősen nagy biztonsággal megállapítható a jelentkező alkalmassága.

A grafológia alkalmazható az oktató-nevelő munkában is. Segítségével a pedagógusok könnyebben informálódhatnak a visszamaradó tanulók, hallgatók tanulmányi problémáinak okáról.

Alkalmazható még az orvostudományban, a titkosszolgálati munkában, igazságügyi és írásszakértői területen. A jelenlegi jogszabályokat tekintve a rendőrség, később pedig a bíróság is elfogadja a kézírás alapján készült személyiségmegha-tározást. Bizonyíték erejűnek tekinti az írásegyeztetést, valamint az emberek érzelmeit tekintve a kényszer vagy fenyegetés alatt íródott szerződést. Továbbá gyakorlati jelentősége lehet az érzelmi partner kiválasztásában, a házassági tanácsadásnál. Sokkal kisebb a tévedési lehetőség, ha nemcsak fénykép vagy a leírt tulajdonságok alapján vonunk le következtetést, hanem a kézírást is megvizsgálhatjuk. Kiderülhet például rejtett agresszivitás, amit ha a valóságban tapasztalunk, nagyon kellemetlen lehet. Rájöhetünk viszont arra is, hogy egy zárkózott személyiség mögött kellemes, jólelkű ember rejtőzik.

Tudom, hogy most nem tarthatunk az olvasóknak gyors grafológusképzést. Mégis, gondolom, vannak olyan stílusjegyek, melyek a boríték kibontása után máris árulkodnak a levélíró jelleméről. Mire kell odafigyelni?

A sorok megmutatják az aktuális hangulatot, a személyiség beállítottságát, az optimizmust, a pesszimizmust, a felfokozott vagy éppen lehangolt lelkiállapotot. Ettől sokkal jellemzőbb a szögek használata, illetve a gömbölyített formák. A szögek és vonalkereszteződések agreszszivitást jelölnek. Senki sem szeretne olyan társat, akinek az a hobbija, hogy este elveri otthon a feleségét. De ugyanilyen veszélyes az önmaga ellen fordítható agresszivitás is, amelynek romboló hatása van az illető személyiségére. Az A és az O betűk nagysága, nyitottsága is árulkodó. Ha balra dőlnek a betűk, akkor gátlásos, akaratos jellemmel van dolgunk, aki jobbra dönti őket, annál inkább az érzelmek dominálnak. A betűk felső zónája – az l és k betűk magas szára az értelmi képességekre és a fantáziára utalnak, míg az alsó zóna – g betű esetében – szexuális beállítottságot jelez.

Az írásminták vizsgálata nagyon összetett feladat. Segítségével megnézzük még a mentális képességet, az akaratot, az érzelmi életet, a közösséghez való viszonyt, az energiakészletet és a motivációt. S még ezen kívül is rengeteg dolgot tudunk elemezni. Egyedül jóslásra nem alkalmas a grafológia, hiszen az íráskép csak az adott állapotot mutatja. A személyiség állandóan változik, ezért a jövőt nem lehet belőle kikövetkeztetni. Változhat az író társadalmi környezete, érettsége, az értékrendje, így arra következtetni, hogy öt-tíz év múlva mi lesz, nem lehet.

Végül, de nem utolsó sorban, nem ajánljuk senkinek, hogy önmaga kezdjen el kalandozni az írásjegyek vizsgálatában. Ez a szakterület ugyanis rengeteg ismeretet, tudást és tanulást igényel. Képzettség nélkül, amatőr módon búvárkodni kitűnő játék lehet, következtetéseket levonni azonban már végzetes hiba.

S ha a kedves olvasó kedvet kapna még többet megtudni erről a módszerről, esetleg elsajátítani belőle valamit, semmi akadálya, februárban ugyanis a tanfolyam újra nyitja kapuit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?