Számvetés

Erdős Virág

PENGE

Erdős Virág új kötetének versei két tematikát járnak körbe: egyrészt a közéleti/közérzeti líra, másrészt a kötetcím által is jelölt, életkori költészet kerül egymás mellé. Az előbbi – ahogy azt a szerzőtől az utóbbi években már megszokhattuk – a nagyváros otthonosságát, a hétköznapok visszásságait láttatja, társadalom- és ökokritikai attitűddel, rákérdezve a morál és a humánum kategóriáira. Az utóbbi verscsoport pedig az önazonosságra, a női identitásra, a kívül-belül érzékelhető változás tapasztalatára kérdez rá, így egyfajta számvetésnek, és – a nagy arányban előforduló József Attila-vendégszövegek okán – a kései líra hagyományához való kapcsolódásnak tekinthető.

Az Ötven plusz egyébként könyvtárgy, amelyben a fotók és a montázsok a versekkel kiegészítő kapcsolatban állnak (a képanyag és a kötetterv is a szerző munkája). A tárgyak szuperközeli fotói a matéria természetét mutatják meg (pl. hogy milyen egy kő vagy az emberi bőr mintázata közelről), és minden esetben reflektálnak a szövegekben vázolt viszonyokra.

A versek – Erdősre jellemzően – alulpoetizáltak, és az írásbeli kifejezésmód helyett legtöbbször a szóbeli megnyilatkozás megoldásait alkalmazzák, felülretorizáltak. Az ismétlés, a kihagyás, a fragmentáltság és a fokozás alapvető eszköz a szövegek strukturálásában. Az esztétikai hatás a kimondott szó, mondat, rigmus; azaz a mondhatóság és felidézhetőség erejében rejlik. A szövegek „instant” módon befogadhatóak, a hatásfokuk paradox módon épp azáltal mérhető, hogy a vers alapjául szolgáló asszociatív ötlet azonnal, kézenfekvő módon azonosítható-e. Ilyen értelemben az Erdős-poétika egyes médiaműfajokkal (reklámszöveg, szlogen) mutat rokonságot.

Olyan kötetről van tehát szó, amely nem okoz meglepetést: mindaz gördülékenyen működik benne, amit Erdős Virágtól megszoktunk.

Azonban továbbra is kérdés, hogy meddig tud termékeny lenni az ilyen típusú költészet, hogy meddig terhelhető a nyelv ebben a formában, és mi az a pont, ahol a lírai invenció rutinná válik.

Erdős Virág: Ötven plusz Magvető, 2018. 64 oldal.

Értékelés: 7/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?