Kultúra

Számvetés

PENGE
Nagy Csilla

2018. november 23. 16:05

Erdős Virág

Erdős Virág új kötetének versei két tematikát járnak körbe: egyrészt a közéleti/közérzeti líra, másrészt a kötetcím által is jelölt, életkori költészet kerül egymás mellé. Az előbbi – ahogy azt a szerzőtől az utóbbi években már megszokhattuk – a nagyváros otthonosságát, a hétköznapok visszásságait láttatja, társadalom- és ökokritikai attitűddel, rákérdezve a morál és a humánum kategóriáira. Az utóbbi verscsoport pedig az önazonosságra, a női identitásra, a kívül-belül érzékelhető változás tapasztalatára kérdez rá, így egyfajta számvetésnek, és – a nagy arányban előforduló József Attila-vendégszövegek okán – a kései líra hagyományához való kapcsolódásnak tekinthető.

Az Ötven plusz egyébként könyvtárgy, amelyben a fotók és a montázsok a versekkel kiegészítő kapcsolatban állnak (a képanyag és a kötetterv is a szerző munkája). A tárgyak szuperközeli fotói a matéria természetét mutatják meg (pl. hogy milyen egy kő vagy az emberi bőr mintázata közelről), és minden esetben reflektálnak a szövegekben vázolt viszonyokra.

A versek – Erdősre jellemzően – alulpoetizáltak, és az írásbeli kifejezésmód helyett legtöbbször a szóbeli megnyilatkozás megoldásait alkalmazzák, felülretorizáltak. Az ismétlés, a kihagyás, a fragmentáltság és a fokozás alapvető eszköz a szövegek strukturálásában. Az esztétikai hatás a kimondott szó, mondat, rigmus; azaz a mondhatóság és felidézhetőség erejében rejlik. A szövegek „instant” módon befogadhatóak, a hatásfokuk paradox módon épp azáltal mérhető, hogy a vers alapjául szolgáló asszociatív ötlet azonnal, kézenfekvő módon azonosítható-e. Ilyen értelemben az Erdős-poétika egyes médiaműfajokkal (reklámszöveg, szlogen) mutat rokonságot.

Olyan kötetről van tehát szó, amely nem okoz meglepetést: mindaz gördülékenyen működik benne, amit Erdős Virágtól megszoktunk.

Azonban továbbra is kérdés, hogy meddig tud termékeny lenni az ilyen típusú költészet, hogy meddig terhelhető a nyelv ebben a formában, és mi az a pont, ahol a lírai invenció rutinná válik.

Erdős Virág: Ötven plusz Magvető, 2018. 64 oldal.

Értékelés: 7/10

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.