Szabó T. Anna: Elhagy Magvető, Budapest, 2006

Szabó T. Anna ötödik verseskötete olyan líraeszményt közvetít, amelyet olvasói beállítódástól függően lehet értékesnek vagy kevésbé értékesnek tartani.

Szabó T. Anna ötödik verseskötete olyan líraeszményt közvetít, amelyet olvasói beállítódástól függően lehet értékesnek vagy kevésbé értékesnek tartani. A kötet versei az anyaságot, a házastársi kapcsolatot, a családi idillt, illetve a kikerülhetetlen halálélményt jelenítik meg – a nyugatos-újholdas verseszmény birtokában. Az a „világ”, amely megjelenik a kötet verseiben, mintha nem mai világunk lenne: a harmónia, a lelki összetartozás élménye, a kiegyensúlyozott, csöndes boldogság, a finom sejtésekből, elhallgatásokból álló szövegtér meglehetős kontrasztban áll a ma emberének valóságával. Ráadásul mindez olyan nyelven jelenik meg, amely túlságosan jól ismert, még akár elhasznált költői nyelvként is meg lehetne bélyegezni: „Arcod először zárt, meleg, kerek. / Még úgy lebeghetsz álmaid felett, / mint könnyű lomb közt a madártojás.” (Alvó arcok), „Miért nem lettem éles, tiszta szellem? / A fájdalomnak testet mért adok? / Miért fordultam békességem ellen? / Hogy megtudjam, hogy halandó vagyok?” (Hangok a várakozásban) Visszafojtott, steril, a fordítói filosznyelv lehetőségeit mozgósító megoldások sokaságával szembesülhetünk. Az erotika sejtelmessége néha megmosolyogtatóan naiv (hiteltelen?) allegorizálás által jelenik meg: „Most kígyó vagy, jer csak, kígyó, / csusszanj beljebb barlangomba. / Gyűrűz, lüktet, forró pikkely, / nyálkás falhoz dörgölődzik, / meleget érez, fészket érez.” (Tangó) Felismerései, ráismerései nem egyediek, sőt, nem egy esetben kimondottan didaktikusak: „Elmész egy helyről, ahol boldog vagy éppen, / keresel mást, ahol majd boldog lehetsz. / De csak veszíthetsz mindenféleképpen: a múltadról a változás lemetsz.” (A változás) Tulajdonképpen a XIX. századi biedermeier líra keretei közé kerülünk Szabó T. Anna verseskötete által. A családi békesség, csöndes vágyakozás, meghitt szerelmi vágy élményét a halál fenyegető árnya ellenpontozza: „Ez leszek én is: csupasz öregasszony. / Már ha megérem. / Büdös kórházi mosdószivaccsal / mosom a fülem, az ölem, a térdem.” (Lányok) A haláltematika viszont kívülről bevitt eszköznek tűnik annak érdekében, hogy más versek idillikus megoldásait ellenpontozzák. Itt kell megjegyezni, hogy a kötet címe is kissé félrevezető, nem tűnik megalapozottnak a benne foglalt kijelentés, a kötet versei nem támasztják alá a címben rejlő kétségbeesést, bizonytalanságot, hiszen a társ inkább mint támasz jelenik meg az Elhagy verseiben.

Másrészt viszont Szabó T. Anna versei kielégíthetik azoknak az olvasóknak az igényeit, akik érzékenyek a kifejlett formakultúrára, s akik azokat a verseket szeretik, amelyek a múlt hangjait és nyelveit szólaltatják meg. A kötet több verse is komoly, mély versélményt nyújt a több szinten zajló archaizálás lehetőségeinek felhasználásával. Lírai múzeum, amely vastag fallal védi magát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?