Spielberg berozsdásodva

MTI-TUDÓSÍTÁSPárizs. Steven Spielberg azt ígéri, hogy demokratikus zsűrielnök lesz a 66. cannes-i filmfesztiválon, miután szerinte „a bemutató előtt minden film egyenlő”. Az amerikai filmrendező-producer ezt a Télérama című francia kulturális hetilap szerdai számában megjelent interjúban mondta.

MTI-TUDÓSÍTÁS

Párizs. Steven Spielberg azt ígéri, hogy demokratikus zsűrielnök lesz a 66. cannes-i filmfesztiválon, miután szerinte „a bemutató előtt minden film egyenlő”. Az amerikai filmrendező-producer ezt a Télérama című francia kulturális hetilap szerdai számában megjelent interjúban mondta. „De egy kis időt kérek: utoljára az avoriazi fesztiválon zsűriztem 1976-ban. Kicsit be vagyok rozsdásodva” – tette hozzá Spielberg.

A világ egyik legsikeresebb filmrendezőjének nincs kedvenc filmtípusa, nem tesz különbséget közönség- vagy művészfilm között. „Úgy gondolom, hogy mielőtt bemutatják, mindegyik film egyenlő. A szándék mindig ugyanaz, legyen szó Christopher Nolanról (Batman, A sötét lovag) vagy Michael Hanekéről (Szerelem): azt akarják kifejezni, ami bennük van”.

Spielberg szerint annak ellenére, hogy a hollywoodi szuperprodukciók tömegeket vonzanak, a független filmgyártás „soha nem örvendett még ilyen jó egészségnek”. Mégpedig azért, mert „az embereknek elegük van abból, hogy mindig ugyanazokat a történeteket mesélik el nekik”.

A háromszoros Oscar-díjas alkotó elárulta, hogy minden hétvégén átlagosan 4–6 filmet néz meg. „Behozom, amit hétközben elmulasztok a munka miatt. Ezért már nagyon várom, hogy napi két filmet láthassak Cannes-ban”.

Spielberg jobban szereti a celluloidszalagra készült film tisztaságát, azt a fajta vizuális vibrálást, amit a digitális forma nem tud visszaadni. „A különbség körülbelül ugyanaz, mint egy olajfestmény és egy vízfestmény között: ami igazán számít, az a művész ecsetkezelése, a témája, a filozófiája, a tehetsége” – tette hozzá. A 3D-technika szerinte egyébként nem több, mint egy újabb eszköz, s úgy érzi nem volt igaza, amikor néhány évvel ezelőtt digitalizálta az E.T.-t, mert azzal belenyúlt egy már létező műbe. „Soha többé nem csinálok ilyet” – ígéri Spielberg.

A cannes-i filmfesztivált május 15. és 26. között rendezik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?