Skót hiphoptrió diadala

<p>A brit zeneipar köszönetet mondott Skóciának, amiért nem szakadt el az Egyesült Királyságtól – ez jutott eszembe, miután szerda este a londoni Roundhouse-ban bejelentették az idei Mercury Prize győztesét.</p>

PUHA JÓZSEF

Ha ebből indulunk ki, a Young Fathers diadala nem meglepő. De nyilván nem ebből kell kiindulni.

Meglepetés

A skót, edinburghi hiphoptrió győzelmével senki sem számolt. Volt már azonban nagyobb meglepetés is a gála történetében: 2005-ben a második legesélytelenebbnek tartott Antony and the Johnsons vitte el a pálmát az I Am a Bird Now című nagylemezével. Az első győztes is skót, 1992-ben a glasgow-i Primal Scream diadalmaskodott a Screamadelica című harmadik stúdióalbumával. 2004-ben pedig a gitárzenei együttesek új éráját elindító, szintén glasgow-i Franz Ferdinand bemutatkozó nagylemezét díjazta a zsűri.

Történelem

A Mercury Prize-t 1992-ben a British Phonographic Industry és a British Association of Record Dealers alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Az előző egy év legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír albumát készítő zenészt, zenekart jutalmazzák vele. A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független. A díjazottak között megtalálható a Suede, a Pulp, az Arctic Monkeys, a Klaxons vagy az egyetlen duplázó, PJ Harvey, az elmúlt két évtized legsikeresebb angol együttesei, az Oasis, a Blur és a Coldplay viszont (eddig) lemaradtak róla.

Közelmúlt

A díjkiosztó húsz év után tavalyelőtt átalakult. A szakma belátta, hogy több lehetőség rejlik benne, mint amennyit évről évre kiaknázott. A 21. gálát nagyobb médiafelhajtással már nem szeptember elején, hanem új időpontban, november 1-jén tartották, új helyszínen, a londoni Roundhouse-ban.

Jelöltlista

A szeptember 10-én bejelentett idei jelöltlistán a tizenkettőből hét előadó és zenekar (East India Youth, FKA twigs, Kate Tempest, Nick Mulvey, a Jungle, a Royal Blood és a Young Fathers) a bemutatkozó nagylemezével szerepel. A jelöltek közül Damon Albarn énekest (a Blurrel és a Gorillazzal), Anna Calvi énekesnőt és a Polar Bear együttest már korábban is nevezték a díjra, de még nem nyertek.

Találgatás

A jelöltlista nyilvánosságra hozatala után beindult a tippelgetés. A William Hill fogadóiroda egy ideig a Royal Blood rockduó augusztusban megjelent albumát tartotta a legesélyesebbnek. Közvetlenül a díjkiosztó előtt két énekesnő, FKA twigs és Kate Tempest, valamint a Royal Blood volt a favorit. A Young Fathers februárban kiadott Dead című nagylemezének győzelmére tizennégy az egyhez arányban lehetett fogadni.

Győztes

A libériai származású Alloysious Massaquoi, a nigériai szülők gyermekeként Skóciában született Kayus Bankole és a skót 'G' Hastings alkotta Young Fathers az elektronikus hiphopot afrikai zenei elemekkel házasítja. Dalait könnyen megjegyezhető, fülbemászó, popos refrénekkel teszi fogyaszthatóbbá. „A Young Fathers egyedi a brit zenében, ötletekkel teli, erőteljes, váratlan és mozgalmas” – áll a zsűri indoklásában. A New Musical Express hetilap szerint a trió olyan, mint a De La Soul és a 3T újragondolva a mai fiataloknak, míg a The Guardian napilap szerint a korai Massive Attacket juttathatja eszünkbe.

Támadások

A Young Fathers meglepő győzelme elsősorban a brit zenei berkekben indított el lavinát. Különböző vélemények ütköznek. „Ha a Mercury-díjnak van igazi célja, akkor az az, hogy felhívja a figyelmet olyan zenékre, amelyeket a szélesebb közönség kedvelne, ha ismerne, és a Dead című album tökéletesen illik ebbe a képbe” – írta a The Guardian zenekritikusa, érzékeltetve, nem biztos, hogy a legjobb győzött.

Utóélet

A hivatalos brit slágerlistákat összeállító Official Charts Company szerint a díjra jelölt zenészek és zenekarok eladási adatai a jelöltlista bejelentését követően megugrottak, bár korántsem annyira, mint az elmúlt években. Ez a Young Fathers esetében volt a legkevésbé szembetűnő: az együttes mindössze 561 nagylemezt adott el a jelölés és a gála közti időszakban a brit piacon. A jelölést megelőzően pedig 1 825 példány fogyott el az albumából. A győzelem óta értelemszerűen jócskán megnőtt a korong iránti kereslet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?