Sikeres a Miró-kiállítás

Budapest. Tízezernél több érdeklődő tekintette meg az egy hete megnyílt Joan Miró kiállítást a budapesti Szépművészeti Múzeumban – tájékoztatta Mihály Mária, a közgyűjtemény főigazgató-helyettese csütörtökön az MTI-t.

Budapest. Tízezernél több érdeklődő tekintette meg az egy hete megnyílt Joan Miró kiállítást a budapesti Szépművészeti Múzeumban – tájékoztatta Mihály Mária, a közgyűjtemény főigazgató-helyettese csütörtökön az MTI-t. A városligeti intézmény közönsége az 1983-ban, 90 éves korában elhunyt világhírű katalán festő-, grafikus-, keramikus és szobrászművész 48 nagyméretű alkotását láthatja.

A madridi Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia gyűjteményéből összeállított kiállításon kilenc-kilenc festmény és szobor, valamint 30 grafika szerepel.

Az utazó kiállítás anyagának válogatása során szempont volt, hogy Miró valamennyi alkotói korszakáról benyomást szerezhessenek az érdeklődők. A Szépművészeti Múzeum mélyföldszinti Ión és Dór termében látható munkák Joan Miró szinte teljes érett kori pályáját felölelik, mindazonáltal a tárlat középpontját az 1960–1970-es években született művei képezik.

Ezek sorában a legkorábbi 1935-ös datálású, míg a legkésőbbit 1981-ben, 88 éves korában készítette a művész.

A XX. századi modernizmus egyik legjelentősebb képzőművészeként számon tartott, sok műfajú alkotó nevéhez fűződik például Alfred Jarry, Übü király című kötetének illusztrálása, és ugyancsak ő rajzolta az 1982-es spanyolországi labdarúgó világbajnokság emblémáját.

A Joan Miró művek szeptember 30-ig vendégeskednek a Szépművészeti Múzeumban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?