Shakespeare-től a cigány legendákig

Pozsony. Három mozi, a Tatra, a Mladosť és a Hviezda ad otthont a ma kezdődő és 21-éig tartó Animációs Filmek Pozsonyi Nemzetközi Biennáléjának (BAB), amelyen 187 filmet mutatnak be.

Pozsony. Három mozi, a Tatra, a Mladosť és a Hviezda ad otthont a ma kezdődő és 21-éig tartó Animációs Filmek Pozsonyi Nemzetközi Biennáléjának (BAB), amelyen 187 filmet mutatnak be. Ezek között lesznek olyan rajzfilmklasszikusok is, amelyeken nemzedékek nőttek fel, de olyanok is, amelyek a világ rajzfilmstúdióiból frissen kerültek ki, és először láthatók Szlovákiában. Lesznek olyanok, amelyek más fesztiválokon kapott díjjal érkeznek a szlovák fővárosba, s lesznek olyanok is, amelyek majd Pozsonyban kapott díjjal – Prix Klingsorral, az UNICEF díjával vagy az Albín Brunovský-oklevéllel – indulnak haza vagy hódítani a világ más pontjaira.

Az animációk pozsonyi fesztiválja kontinensünk egyetlen olyan animációsfilm-ünnepe, amely a legkisebbeket, vagyis a gyerekközönséget célozza meg. E nemzetközileg is elismert rajzfilmszemle – idén huszonhét ország vesz rajta részt – a Gyermekkönyv-illusztrációk Pozsonyi Nemzetközi Biennáléjához, a BIB-hez kötődik, részint azzal, hogy a BIB időtartama alatt zajlik, részint azzal, hogy a meseanimációk és a gyermekeknek szánt könyvekben megjelenő illusztrációk közötti rokonságot igyekszik láthatóvá tenni. Ezért sem maradhat el a BAB-ról A rajzfilmek képeskönyve elnevezésű szekció – ebbe olyan filmeket válogattak be, amelyeket gyermekirodalmi alkotások ihlettek. Ugyancsak a rajzfilm és az illusztráció rokonságára mutatnak rá az animáció nyelvén gyerekeknek készült Shakespeare-adaptációk, mint az Ahogy tetszik, a Hamlet, a Rómeó és Júlia, a III. Richárd rövidített változatai vagy Jiří Trnka animációja, az egész estés Szentivánéji álom. Ám nemcsak az irodalom ihletheti meg a rajzfilmrendezőket. A zene bűvöletében elnevezésű szekcióban idén egyebek között A varázslatos opera című sorozatot mutatják be. A sorozat egyes részeit egy-egy híres opera valamely nagyáriája ihlette. Ugyancsak az operairodalomba vezeti el a gyerekeket az Opera Vox sorozat. Ebben négy opera, a Turandot, a Carmen, a Rigoletto és a Sevillai borbély rövidített, egyenként 28 perces rajzfilmváltozatát láthatja, hallhatja a BAB közönsége.

Az angol S4C társaság Népmesék a nagyvilágból sorozatának hat darabját is megcsodálhatja a héten a pozsonyi gyerekközönség: konkrétan egy-egy orosz, francia, holland, pakisztáni, angol és cseh népmesét.

A bábfilmkészítés cseh klasszikusa, Hermína Týrlová munkáiból mutat be válogatást a pozsonyi szemle, ezzel tisztelegve a 101 éve született rendezőnő emléke előtt.

Igazi egzotikumot is kínál az Animációs Filmek Pozsonyi Nemzetközi Biennáléja, mégpedig Az oroszlán és a cigánylány – cigány mesék és legendák szekciót, amelyben egyebek között Macskássy Kati két filmjét is levetítik.

A biennále programján természetesen helyet kaptak a „legek” is, köztük az Animiciós Filmesek Európai Egyesülete által Cartoon d’Or 2000 díjjal kitüntetett animációs filmek.

Idén először a kassai közönség is ízelítőt kap az Animációs Filmek Pozsonyi Nemzetközi Biennáléja programjából. Ott október 22. és 24. között a Tatra moziban, valamint a Állami Színház Stúdiójában vetítenek majd a BAB filmjeiből. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?