Schmidt Vera: Nézhetnélek

Megismertünk két hasonló beállítottságú gitáros lányt. Mindkettőjük szeretnivaló, és zenéjük hiánypótló. Egyik a Megasztár első, másik a második szériájában tűnt fel.

Az első különösebb publicitás nélkül próbál meg érvényesülni, és a másikat sem kényezteti el a média. Legalábbis zenei szempontból nem. Ő azonban szerencsésebb. Úgy néz ki, megtalálta élete párját a tehetségkutató verseny második sorozatát megnyert Caramel személyében, így nagyobb figyelmet kap. Az első lányt Schmidt Verának, a másikat Bartók Eszternek hívják.

Nyilván sok egyéb tényező is közrejátszik abban, hogy Eszter albuma hetek óta az eladási lista élvonalában tanyázik. Kétségkívül a megasztárosok közül övé az egyik legjobb korong. De mi a helyzet Verával? Nos, ő már egy éve lemezes előadó. Önálló koncertjei mellett tavaly májusban fellépett Alanis Morissette előtt a Művészetek Palotájában, valamint vendégként gyakran megfordul Jamie Winchester és Hrutka Róbert fellépésein. Szélesebb közönségréteget viszont képtelen megszólítani, albuma messze elkerülte az eladási összesítést. Vajon miért? A minőséggel van baj? Szó sincs erről! Hiányzik a láncszem az előadó és célközönsége között, nem tudnak az anyag létezéséről, ami valószínűleg a kiadó számlájára írható. Pedig Bartók Eszter sikere példázza, hogy a gitárközpontú, érzelmes, melankolikus daloknak Magyarországon is van rajongóbázisa. Ráadásul – ahogy említettem – eddig nem voltak kiszolgálva.

A CD borítóján Vera elválaszthatatlan hangszerével pózol. Az egyszerű hangzásvilágú: gitárból, billentyűkből és az énekből felépülő Ébredésre című felvétellel indítja lemezét. A végén átmenet van a következőbe, a Ne bántsd őt címűbe. Innentől kezdve gazdagon meghangszerelt dalok követik egymást teljes zenekari kísérettel, miközben a gitár mindvégig központi szerepet kap. Hallhatóan nagy az összhang az előadó és a Winchesterék mögül is ismert zenészek között. Akárcsak Eszter, Vera is saját maga írta albumának oroszlánrészét. A tizenegy szerzemény közül három zenéjét a producerként is jelenlevő Winchester szerezte (Süvít a szél, Késői találkozás, Életem Szerelme), egy szövegét Teravágimov Pál írta (Ne veszítsd el), míg egy másikban Szepessy Gábor társszerzőként működött közre (Süvít a szél). A Megasztárból ismert Nézhetnélek című is átdolgozva, gazdagon meghangszerelve csendül fel. Az anyag úgy fejeződik be, ahogy indul: az egyszerű hangzásvilágot képviselő Vízcseppek cíművel zárul.

A lemez egy gondolkodó fiatal hölgy életérzéseit tolmácsolja, finomságba és visszafogottságba ágyazva. Vera melankolikus, szomorkás, de egyben utat mutató albumot készített. Mindössze egy valamit lehet felróni neki: érthetetlen, miért a leggyengébb felvételhez készítette el második videoklipjét a közelmúltban. A Ne bántsd őt a fontos üzenetet hordozó refrénje ellenére összességében mégis semmitmondó. A rádiók többsége az elsőként klipesített pörgősebb Életem Szerelme címűt sem tűzte műsorra, és ezt még inkább ignorálni fogják. A Süvít a szél vagy az ĺrj nekem egy dalt nagyobb eséllyel indult volna a zenei szerkesztőknél, és utána a lemezre is fény vetülne. De van egy másik kiugrási lehetőség is az énekesnő számára: össze kellene jönnie egy híres médiaszemélyiséggel… Vagy inkább hírhedttel. Elég kamuból is. Tuti, hogy megnőne albuma iránt az érdeklődés! Igaz, akkor mondanivalója elveszítené értelmét, hiszen Verát nem ilyennek ismertük meg, és a korongon sem ilyen képet fest magáról, hanem valódi önmagát tárja elénk. Mindenesetre tényleg ki kell találnia valamit, mert különben kiváló anyaga örökre a boltok polcain marad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?