RÖVIDEN

Elhunyt Lakatos Menyhért író
Életének 82. évében, elhunyt tegnap Budapesten Lakatos Menyhért író. A Magyar ĺrószövetség tagja volt. Lakatos Menyhért 1926-ban született Vésztőn. A nagykőrösi népi kollégiumban folytatott mérnöki tanulmányai után üzemmérnökként dolgozott, majd a cigány téglagyár igazgatója volt.

Elhunyt Lakatos Menyhért író

Életének 82. évében, elhunyt tegnap Budapesten Lakatos Menyhért író. A Magyar ĺrószövetség tagja volt. Lakatos Menyhért 1926-ban született Vésztőn. A nagykőrösi népi kollégiumban folytatott mérnöki tanulmányai után üzemmérnökként dolgozott, majd a cigány téglagyár igazgatója volt. 1969 és 1973 között az MTA szociológiai kutatócsoportjának ciganológiai munkatársaként tevékenykedett. Lakatos Menyhért 1970-től publikált, főbb művei közé tartozik a Füstös képek (regény, 1975); Angárka és Busladarfi (mesék, 1978); A hét szakállas farkas (mese, 1979); A hosszú éjszakák meséi; A paramisák ivadékai (kisregény, 1979); Az öreg fazék titka (mesék, 1981); Akik élni akartak (regény, 1982); A titok (elbeszélések, mesék, 1998). Az írót munkásságáért 1976-ban és 1993-ban József Attila-díjjal tüntették ki. Lakatos Menyhért 1976-ban Füst Milán-jutalomban részesült, 1995-ben megkapta az Év Könyve elismerést, 1999-ben Babérkoszorúval, 2000-ben az Országos Cigány Önkormányzat életműdíjával tüntették ki. (MTI)

Ligeti Györgyre emlékeznek

Hamburg. Ligeti Györgyre (1923–2006), a XX. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzőjére emlékeznek Hamburgban holnap azzal a koncerttel, amelyet az UMZE Kamaraegyüttes és az Amadinda Ütőegyüttes ad Rácz Zoltán vezetésével a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztiválon. A zenei esemény vendége lesz Kocsis Zoltán karmester is. (MTI)

Hamis lenne Napóleon maszkja?

Párizs. Napóleon híres halotti maszkja, amely a párizsi Invalidusok terén lévő francia hadtörténeti múzeumban látható, hamisítvány: az igazi egy londoni múzeumban volt, majd eltűnt és 2004-ben egy New York-i aukción elárverezték – állítja Bruno Roy-Henry francia történész. Igazát azzal vélte bizonyítani, hogy a brit múzeumban egykor őrzött példányon látszik egy heg a császár arcán, amely Charles Locke Eastlake brit festő 1815-ben Napóleonról festett képén is azonosítható, viszont ez a heg hiányzik a párizsi „hivatalos” halotti maszkról. Bruno Roy-Henry szerint a szóban forgó halotti maszk „antropológiailag sem felel meg” a császárról meglévő ismereteknek, viszont lehetséges, hogy Napóleon ceremóniamesteréről, Cipriani Franceschiről mintázták. A francia hadtörténeti múzeumot felügyelő párizsi védelmi minisztérium egyelőre nem fűzött kommentárt a francia kutató állításához. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?