RÖVIDEN

Roma művészeti nap Nagymegyeren
Nagymegyer. Második alkalommal rendez Roma művészeti napot a dunaszerdahelyi Romológiai Kutatóintézet, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat, a Csallóközi Népművelési Központ és a Nagymegyeri Városi Művelődési Központ Nagymegyeren. A program holnap 11 órakor kezdődik a vmk-ban.

Roma művészeti nap Nagymegyeren

Nagymegyer. Második alkalommal rendez Roma művészeti napot a dunaszerdahelyi Romológiai Kutatóintézet, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat, a Csallóközi Népművelési Központ és a Nagymegyeri Városi Művelődési Központ Nagymegyeren. A program holnap 11 órakor kezdődik a vmk-ban. Roma népdalokkal fellép Rigó Mónika, akit Banyák Sándor és zenekara kísér. Roma nótákkal mutatkozik be Fatona Krisztina, a nagymagyari Horváth Etelka pedig autentikus roma dalokkal és táncokkal szórakoztatja a közönséget. A Bartók Béla Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai roma nyelvű verseket adnak elő. A rendezvény részeként nyitják meg a Ravasz József fotóiból összeállított, Roma holokauszt című kiállítást. A helyszínen átlapozhatók és megvásárolhatók a cigánysággal, a romológiai kutatásokkal kapcsolatos különböző kiadványok. (as)

Humor az irodalomban

Komárom. A Selye János Egyetem Tanárképző Kara holnap nemzetközi tudományos tanácskozást rendez, Humor az irodalomban címen. A három ország (Magyarország, Románia, Szlovákia) felsőoktatási intézményeiből érkező előadók a humor, a komikum elméleti megközelítésével, egy-egy szerző által sajátos stíluseszközként történő alkalmazásával vagy éppen néprajzi-folklorisztikai megítélésével, a pedagógiai gyakorlatban történő hasznosításával, hatásvizsgálataival foglalkozik. Az egyetem konferenciaközpontjában megvalósuló rendezvényen délelőtt fél tíztől külső érdeklődőket is szeretettel látnak a tanácskozás szervezői. (lj)

Tandori Dezső átvette a Goethe-érmet

Budapest. Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író és műfordító tegnap átvette a Goethe-érmet a budapesti Goethe Intézetben. A kitüntetést 1954-ben alapította a Goethe Intézet elnöksége, a díj 1975 óta Németország hivatalos érdemjele. Az elismerést minden évben három olyan külföldi személyiség kapja meg, aki teljesítményével jelentősen hozzájárult a nemzetközi kulturális dialógushoz. Idén Tandori Dezső mellett Daniel Barenboim izraeli zongoraművész és karmester, valamint Min Gi Kim koreai színházigazgató részesült a kitüntetésben. A Goethe-érmet minden évben március 22-én, Johann Wolfgang Goethe halálának évfordulóján adják át Weimarban. A márciusi díjátadón Tandori Dezső nem tudott részt venni. (MTI)

A magyar irodalom történetei

Budapest. Több mint 130 szerző csaknem ugyanennyi irányból közelíti meg az irodalom fejlődését A magyar irodalom történetei című új sorozatban, amelynek első kötetét a budapesti könyvfesztiválon mutatták be. A háromkötetes, összesen csaknem háromezer oldalas mű célja, hogy tükrözze a magyar irodalom fejlődéséről kialakult értékrendek sokszínűségét. A fejezetek egy-egy fontos történelmi vagy kulturális eseményből indulnak ki: egy könyv megjelenése, egy dráma bemutatója vagy egy intézmény megalapítása köré csoportosulnak az esszék, amelyek az irodalmat a művelődés tágabb összefüggésrendszerébe illesztik. A felkért szerzők között képviseltetik magukat az irodalomtörténet legidősebb és legfiatalabb tagjai is, ez biztosítja a különböző értékrendek és felfogások jelenlétét a sorozatban. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?