RÖVIDEN

Könyvbemutató a Vámbéryben
Dunaszerdahely. Holnap 18 órától mutatják be a Vámbéry Irodalmi Kávéházban a Fórum Kisebbség Intézet Magyarok Szlovákiában című könyvsorozatának Oktatás címmel megjelent kötetét.

Könyvbemutató a Vámbéryben

Dunaszerdahely. Holnap 18 órától mutatják be a Vámbéry Irodalmi Kávéházban a Fórum Kisebbség Intézet Magyarok Szlovákiában című könyvsorozatának Oktatás címmel megjelent kötetét. A könyv igyekszik áttekinthetővé tenni az iskolai és intézményen kívüli tevékenységek egyes területeit, elsősorban képet ad a jelenlegi gyakorlatról, az iskolák egyes típusairól, majd visszatekint a törvényalkotás és -alkalmazás egy-egy jelentősebb mozzanatára. A szerzők a számok tükrében is bemutatják, hogyan alakult a magyar oktatásügy helyzete a szlovák iskolarendszerben. A kiadványt László Béla, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok karának dékánja és A. Szabó László, a Katedra Társaság elnöke, oktatásügyi szakember mutatja be. Az estet Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója vezeti. (ú)

A magyar kultúra követei

Budapest. Lady Valerie Solti, Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán és Sebestyén Márta kapta első alkalommal a magyar kultúra követe címet. Az oktatási és kulturális miniszter által alapított elismerést tegnap adták át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Hiller István az ünnepségen elmondta: ezentúl évente, a magyar kultúra napja alkalmából adományozzák a címet azoknak a kimagasló tehetségű embereknek, akik a magyar kultúrát, Magyarországot képviselik külföldön. Mint hozzátette, ezentúl minden évben felkérnek néhány nemzetközi jelentőségű, köztiszteletnek örvendő személyiséget a cím viselésére, arra, hogy egyfajta küldetésként segítsék a magyar szellemi, kulturális kincsek külföldi megismertetését. Az elismerést, amely nem jár pénzjutalommal, évente legfeljebb heten kaphatják meg. (MTI)

[email protected]

Budapest. Nényei Pál nyerte a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színházában hétfőn megrendezett XII. Magyar Drámaíró Versenyt. A magyar kultúra napján tartott eseményen Gosztonyi János, Fráter Zoltán és Nényei Pál drámaíró erre az alkalomra írt egyfelvonásosát mutatták be. A szakmai-társadalmi zsűri a legjobb drámának járó díjjal Nényei Pált jutalmazta, aki a közönségdíjat is elnyerte. A díjnyertes darab főhőse egy cégvezető, aki az állásra jelentkezők előéletét kutatva az iwiw közösségi portál szövevényes szálait próbálja kibogozni. A darab címe: [email protected], alcíme Zűrzavar egy felvonásban. A Magyar Rádió és a XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány tizenkettedik éve rendez drámaíró versenyt. Az idén a drámák témáját a Nyomoznak utánunk a világhálón című újságcikk adta a drámaíróverseny résztvevőinek, amelyet szombaton este a másnap megjelenő Vasárnap Reggel írásai közül sorsoltak ki. A kiválasztott cikk arról szólt, hogy a munkaadó egy állás betöltésénél mennyire veszi figyelembe a jelöltről az interneten megtalálható információkat. (MTI)

Nyolc jelölést kapott a Dreamgirls

Beverly Hills. Nyolc jelölést kapott a Dreamgirls című musical az idei Oscar-díjra, bár a legjobb film kategóriában nem került az öt kiválasztott közé. A 79. Oscar-díj jelöltjeit Salma Hayek színésznő jelentette be tegnap Beverly Hills-ben és a CNN kamerái előtt. Az 1960-as évek híres fekete női soul-énekegyüttese, a Supremes történetét feldolgozó Broadway-musical filmváltozatát hét jelöléssel a Babel című multinacionális dráma követi. Ez utóbbi, Alejandro Gonzáles Inarritu alkotása, a legjobb film díjáért is harcba szállhat olyan riválisokkal, mint Martin Scorsese A tégla, Clint Eastwood Levelek Iwo Jimából, Stephen Frears A királynő, valamint Jonathan Dayton és Valerie Faris Little Miss Sunshine című filmje. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?