RÖVIDEN

Lengyel filmek a Múzeum moziban
Pozsony. A lengyel kulturális napok keretében ma és holnap ingyenes filmvetítést tartanak a Múzeum moziban.

Lengyel filmek a Múzeum moziban

Pozsony. A lengyel kulturális napok keretében ma és holnap ingyenes filmvetítést tartanak a Múzeum moziban. Ma 18 órától Piotr Trzalski 2004-ben készült Mesterek című alkotását, holnap ugyanebben az időpontban Artur Wiecek Angyal Krakkóban című, 2002-ben forgatott filmjét láthatja a közönség. (e)

(New) Music At Home

Somorja. A (New) Music At Home elnevezésű kortárs zenei hangversenysorozat keretében vasárnap 19 órától a tengerentúlról érkező zeneszerző és multiinstrumentalista, Anne LaBerge és a szlovák Vapori del Cuore együttes ad közös koncertet a zsinagógában. Saját darabjaik mellett John Cage-mű is szerepel a programjukban. (e)

Jankó Zoltán-emléknap

Baka. Százharmincöt évvel ezelőtt született Bakán Jankó Zoltán író, lapszerkesztő, publicista, múzeumalapító. A Csemadok Bakai Alapszervezete, Baka község önkormányzata, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének bakai alapszervezete és a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága az évforduló alkalmából vasárnap emléknapot rendez. A megnyitó 14 órakor kezdődik a helyi kultúrházban. A kultúrműsor után, 16 órakor kerül sor Jankó Zoltán emléktáblájának leleplezésére. A Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága nevében ünnepi beszédet mond Tóth László Forbáth Imre-díjas költő. (ú)

Régmúlt századok zenéje

Pozsony. Régmúlt századok zenéje, a gótika és a reneszánsz korának világi muzsikája csendül fel a Musa Ludens kamarazenekar előadásában vasárnap 16 órai kezdettel a pozsony–ligetfalui CC Centrumban (Jiráskova 3.). (ú)

A Guernica Madridban marad

Madrid. José Luis Zapatero spanyol kormányfő tegnap leszögezte: „technikai okokból ellenzi” Pablo Picasso Guernicájának akár ideiglenes elszállítását is Madridból Bilbaóba, amit a baszk nacionalisták követelnek. A Guernica, amelyet Pablo Picasso (1881–1973) a spanyol köztársasági kormány rendelésére azután festett, hogy a Franco tábornokkal szövetséges náci légierő 1937. április 26-án lebombázta a baszkföldi várost, a háború borzalmainak egyetemes jelképévé vált. A 3,5x7,7 méteres hatalmas festmény a festő akaratából csak 25 éve, a Franco-rendszer bukása után térhetett vissza Spanyolországba. A madridi Reina Sofia Múzeum vezetősége arra hivatkozva ellenzi a mű szállítását, hogy állapota jelentősen leromlott és bármiféle további utaztatása súlyosan károsíthatná. A baszkok szemében azonban Guernica identitásuk egyik jelképe, és erre hivatkozva sürgetik április óta, hogy a művet legalább ideiglenesen állítsák ki a város bombázásának 70. évfordulója alkalmából Baszkföldön, a bilbaói Guggenheim Múzeumban. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?