RÖVIDEN

Musical – ’56-os Rómeó és Júlia
Budapest. 56 csepp vér címmel musical készül az emlékévben, a történet a Rómeó és Júlia című Shakespeare-dráma elemeit ötvözi az 50 évvel ezelőtti forradalom történéseivel.

Musical – ’56-os Rómeó és Júlia

Budapest. 56 csepp vér címmel musical készül az emlékévben, a történet a Rómeó és Júlia című Shakespeare-dráma elemeit ötvözi az 50 évvel ezelőtti forradalom történéseivel. A szerzők az angol dráma meghatározó alaptörténetét a forradalom idejébe helyezték, így szeretnék a mai fiatalok számára is átélhetővé tenni az ötven évvel ezelőtt történteket, bemutatni az akkori hősöket. A történet nem Budapesten, hanem egy vidéki kisváros melletti faluban játszódik, ahol jelmezbált rendeznek a forradalom kitörésének napján. A bálon az ellenálló fiatalok egyik vezetője végzetesen beleszeret a helyi ÁVH vezetőjének lányába. A musical két főszereplője a Megasztárból ismert Palcsó Tamás és az eddig Nika néven éneklő Veres Mónika lesz. Színpadra lép többek között Kaszás Attila, Keresztes Ildikó és Seress Zoltán is. A darab ősbemutatóját a Papp László Budapest Sportarénában tartják október 19-én. (MTI)

CineFest harmadszor Miskolcon

Miskolc. Megkezdődött a CineFest, a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja Miskolcon, a Művészetek Házában szombaton; az egy héten át tartó seregszemlén 27 ország 80 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója a megnyitó előtt elmondta: a CineFest harmadik alkalommal „csábította” a fiatalokat és filmes szakembereket a borsodi megyeszékhelyre. Az elmúlt években nemcsak a régióban és Európában, hanem az egész világon ismertté vált a fesztivál – tette hozzá. Mint mondta, ez egy olyan versengés, ahol a fiatal alkotók a filmkészítés különböző területein nagyjátékfilmekkel, kisjátékfilmekkel, dokumentumfilmekkel, kísérleti és animációs filmekkel egyaránt pályázhatnak. A versenyfilmek vetítése mellett a legjelentősebb események A fiatal magyar filmesek című kétnapos konferencia és a Filmek a forradalomról elnevezésű ’’56-os válogatás. (MTI)

Százéves filmlelet

Róma. Száz évvel ezelőtt készült osztrák film eredetijére bukkantak a római filmmúzeumban. A nyolcperces alkotás 1906-ban a bécsi Sascha Films társaságnál készült, és a világhírű amerikai Stan Laurel és Oliver Hardy komikusduó két elődje szerepel benne. A 35 milliméteres kópia a római múzeum dél-amerikai archívumából került elő spanyol nyelvű verzióban, a címe Ora te reconosco (Most ismerlek meg). A filmben két komikus játszik: egy sovány, kalapot és fekete öltönyt viselő, meg egy testesebb másik színész. Az utóbbi szerelmes, és ügyetlenkedéseivel mindkettejüket nehéz helyzetekbe hozza. „Több információt szeretnénk erről az érdekes filmről, hiszen a filmtörténet egyik első komikus párja játszik benne. Fel akarjuk venni a kapcsolatot az osztrák filmarchívummal, hogy meg tudjuk fejteni ennek a filmszalagnak a rejtélyét” – mondta az APA osztrák hírügynökségnek Jose Panteri, a római filmmúzeum vezetője. (MTI/APA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?