RÖVIDEN

Nagy János kiállításának megnyitója
Pozsony. Ma 16 órakor nyitják meg a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában Nagy János szobrászművész kiállítását. A tárlatot, amely augusztus 27-ig tekinthető meg, Kerékgyártó István művészettörténész nyitja meg. A megnyitón közreműködik Écsi Gyöngyi előadóművész.

Nagy János kiállításának megnyitója

Pozsony. Ma 16 órakor nyitják meg a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában Nagy János szobrászművész kiállítását. A tárlatot, amely augusztus 27-ig tekinthető meg, Kerékgyártó István művészettörténész nyitja meg. A megnyitón közreműködik Écsi Gyöngyi előadóművész. (ú)

Nádas Péter berlini akadémiai tagsága

Nádas Péter írót a Berlini Művészeti Akadémia tagjai közé választották – közölte kedden az intézmény. Nádassal együtt a tekintélyes akadémia tagja lett Martin Mosebach és Norman Manea is, mindketten írók. A Bukovinában született Manea 1986 óta New Yorkban él, az elbeszélőként, színházi szerzőként és kritikusként ismert Mosebach Frankfurtban. Nádas Péter Kertész Imréhez és Esterházy Péterhez hasonlóan a legismertebb kortárs magyar írók közé tartozik Németországban. Ösztöndíjas is volt, Kelet- és Nyugat-Berlinben egyaránt. 1993-ban megkapta az európai megértés előmozdítását jutalmazó Lipcsei Könyvdíjat. A Berlini Művészeti Akadémia élén hat évig (1997–2003) magyar író, Konrád György állt. (MTI)

A hétköznapok költészete

Rozsnyó. Ma délután 17 órakor felolvasással egybekötött beszélgetés kezdődik Király Levente budapesti költővel a GIT Közösségi Házban, az egykori könyvtár épületében (Akad. Hronca 9/a). A mai beszélt nyelvet és hétköznapi élethelyzeteket a költészetbe emelő, szinte mindent ironikus oldalnézetből szemlélő alkotó vélhetően irodalmi paródiakötetével aratja majd a legnagyobb sikert Rozsnyón. Nem csak klasszikusok, hanem kortárs szerzők játékos kipellengérezése is várható, és szó esik Király Levente prózai jellegű ténykedéséről is. Az est társszervezői a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, valamint a Szépírók Társasága. (juk)

Olasz irodalmi díj magyar írónak

A budapesti Olasz Kultúrintézetben ma 11 órakor bemutatják a Giuseppe Acerbi Irodalmi Díjat, amelyet 14. alkalommal adnak át. A díjat 1993-ban hozta létre a mantuai régióban levő Castel Goffredo városa azzal a céllal, hogy megismertesse az olasz olvasóval a kortárs világirodalom Itáliában kevéssé ismert alkotásait. Minden évben egy-egy nemzet prózairodalma kerül terítékre, idén a magyar. Tavaly három író: Grendel Lajos, Száraz Miklós György és Zilahy Péter egy-egy olasz nyelven is olvasható munkáját válogatták be a versenybe. Az olasz zsűri egyetemi tanárokból, újságírókból, valamint Mantua és környéke könyvtárainak 300 olvasójából áll. Ők szavaznak arról, ki kapja a díjat Grendel Lajos (Einstein harangjai), Száraz Miklós (Az Ezüst Macska) és Zilahy Péter (Az utolsó ablakzsiráf) közül. A hivatalos díjátadás november 10-11-én lesz Castel Goffredoban, Giuseppe Acerbi (1773–1846) író, régész, muzsikus szülővárosában. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?