Kultúra

Rómeó és Júlia, avagy légyleány a pókfi hálójában

Merész ötlet a Rómeó és Júlia alapkonfliktusát gyerekek elé vinni, ráadásul a bogarak világába átkonvertálva. De működik a „mese”, hiszen evidens, hogy a pókok a legyekkel semmiképp sem szűrhetik össze a levet. És ha egy pókfiú mégis beleszeret egy légylányba, akkor bizony az egész világgal meg kell vívnia a harcot.
Juhász Katalin

2020. június 18. 12:30

Varga Imre

Varga Imre nem elsősorban gyerekverseiről híres, ezért nagy meglepetés a Pókvári mese, amely tulajdonképpen egy bábjáték „szövegkönyve”, legalábbis a szerző így aposztrofálta. Azt, hogy könnyen vagy nehezen színpadra állítható-e a történet, döntsék el a bábcsoportok vezetői, én csak annyit jegyzek meg halkan, hogy a különböző fajta bogarak megelevenítése nem egyszerű feladat, még profik számára sem.

A vizuális élmény viszont eleve adott. Ha létezne nálunk a legszebb gyerekkönyv díja, és én lennék a zsűri elnöke, idén ez a kötet kapná az elismerést, mivel Gyenes Gábor illusztrációinak köszönhetően minden oldala külön műalkotás. (Egyébként létezik ilyesfajta díj kis hazánkban, de magyar könyvekről talán még nem is hallottak az ottani döntnökök.)

Szóval ott tartottunk, hogy a pókok és a legyek közötti ellentét kibékíthetetlennek tűnik. Egy pókfiú beleszeret egy légylányba, és próbál szembeszálni mindennel és mindenkivel, aki és ami ezt a szerelmet meggátolni igyekszik. Legyecske Júlia ráadásul nem igazán viszonozza udvarlója érzéseit. Ő csak belerepült a pókhálóba, de valójában nem ő a rab.

A szerző pazar, csengő-bongó rímekkel kápráztat el minket, és a felsorolások, a hangutánzó és rokonértelmű szavak zenévé komponálásával is élvezetessé teszi az olvasmányt. Ráadásképp a gyerekek olvasás közben rengeteg, számukra ismeretlen szót tanulhatnak meg ebből a meséből, a felnőttek pedig a szöveg nyelvi megmunkáltságát és szellemességét élvezhetik. Például rögtön az elején ez áll:
 
Föld, levegő, fák meg a víz
ontja bőséggel hangjait.
Darázs, tücsök, légy meg a poszméh,
madár, szúnyog, varangy, cincér –
cirpel, cincog, pörcog, burrog,
pröcsköl, zizeg, zümmög, zsong, bong,
búg, döngicsél, perceg, dorol,
brekeg, ümmög, vijjog, huhol,
cseveg, zsibol, kotyog, pityeg,
sápog, rikkant, serpeg, trityeg.


A sziporkázó rímekkel teli szöveg egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. Varga Imre nagyon vigyáz az arányokra, hogy ne élvezkedjenek a kis olvasók, ha éppen töprengniük kellene valamin, illetve ott szomorkodjanak, ahol kell. A hirtelen hangulatváltások miatt a srácok sosem tudják, mi vár rájuk a következő sorban. Pompázatos természeti jelenségekkel is találkozhatunk, pedig csak annyi történik, hogy például rásüt a nap a víztükörre. Attól, hogy ezek a nüanszok kiemelt figyelmet kapnak a történeten belül, a kis olvasókat is arra ösztönzik, hogy képzeljék el, vetítsék maguk elé a leírtakat.
Mint minden állatmesében, a szerző emberi tulajdonságokkal ruházza fel a szereplőit. És végig fenntartja magának a mesélő szerepét, hogy néha kikacsinthasson a felnőttekre, a gyermeküknek felolvasó szülőkre, és egy másik dimenzióban őket is szórakoztassa.

Szóval a pók házasodna.
Ablakából kihajolva
nézi, hogy a patak felett
megint táncolnak a legyek.
Röpköd a sok légy itt, légy ott,
a pók vágya, ha a légyott
megeshete szépszerével
s egybekelne Züncikével.


A rímes történet végét nem árulom el, hátha így többen igyekeznek majd beszerezni ezt a gyönyörű szavakkal és grafikákkal teli, szöveg és kép összhangján megszólaló könyvet. Harsány, ízléstelen megoldásokkal teli világunkban örömteli felfedezés egy-egy ilyen kötet.

Varga Imre: Pókvári mese. Gyenes Gábor illusztrációival. Vámbéry Polgári Társulás, 2019, 56 oldal

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Négy magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.