Rivalizálás: Gyilkosok kontra Bátorság

A Franz Ferdinand által 2003 elején elindított új brit gitárzenei – új hullámot és posztpunkot egyesítő – érából két amerikai zenekar is kivette a részét: a The Killers (A Gyilkosok) és a The Bravery (A Bátorság). Az általános rivalizálás mellett ők külön is egymás vetélytársaivá váltak, sőt komoly ellenségeskedés alakult ki köztük.

A The Killers elevezett az új hullám és a posztpunk vizeiről, rockzenekarként született újjáReuters-felvételA divathullám folyamatban lévő lecsengését csak egyikük, a The Killers tudatosította – a második nagylemezén a stadionrock irányába vitte el a hangzását. A The Bravery a második albumán nagyjából ott folytatta, ahol az elsőnél abbahagyta, és minden bizonnyal ez lesz a veszte.

The Killers

Az új hullám és a posztpunk örökségét a mába legsikeresebben átültető, Brandon Flowers énekes-billentyűs vezette együttes Las Vegasban alakult meg. Érdekes módon vált ismertté. A veterán New Order hosszabb szünet után 2001 augusztusában tért vissza a zenei életbe a Get Ready című nagylemezzel. A zenészek úgy döntöttek, nem szerepelnek a videoklipjeikben, hogy az öregedő külsejükkel ne rémisszék el fiatalos hangzású zenéjüktől a rajongók új generációját. A Crystal című dal klipjében a The Killers „helyettesítette” őket. Nem véletlenül esett a választás a kvartettre, akkortájt egyik ihletője épp a New Order volt, valamint a nyolcvanas évek további brit sztárzenekarai: a The Cure, a Duran Duran, az Echo & The Bunny-men, a Joy Divison és a The Smiths inspirálta. A legstabilabb fellépési lehetőséget az első két évben egy transzvesztita bár biztosította a The Killers számára – ettől még izgalmasabb és különlegesebb lett a zenei világa. Az együttest egy kis londoni kiadó, a Lizard King Records karolta fel, ezért először Nagy-Britanniát hódította meg. A 2004 júniusában megjelent Hot Fuss című első albuma a szigetországban négyszeres platina lett, tehát eladtak belőle több mint 1 millió 200 ezret, és az Egyesült Államokban is szépen fogyott, ott tripla platinává érett, több mint hárommillió eladott példánnyal. A The Killerst a vicces kritikusok a new new wave irányzatba sorolták be.

The Bravery

A nevében bátorságot hirdető New York-i zenekar 2005 márciusában kiadott első, cím nélküli lemeze Európa angolszász nyelvterületén volt a legkelendőbb. A tánczenei An Honest Mistake című sláger hozta meg az áttörést. Az öttagú együttes énekes-gitárosa, Sam Endicott kiállásában Morrisseyt, énekstílusában Robert Smith-t juttatja az eszünkbe. A The Bravery tagjai bőrdzsekit viselnek, punkos és rockabillys frizurákkal tündökölnek, lényegében dorbézoló rockerek.

Ellenségeskedés

A két zenekar rivalizálása hamar ellenségeskedéssé fajult. A The Killers egykori dobosa, jelenleg a The Braveryben zenélő Anthony ”Ant” Burulcich beperelte korábbi együttesét – állítása szerint az ő szerzeménye az egykori társak nagy slágere, a Mr. Brightside. „Semmi köze hozzá. Szánalmas, profitálni akar a sikerünkből. A The Bravery amúgy is minket másol. Azt mondják, teljes szívükből az általuk játszott stílust szeretik, közben nem is olyan régen még ska banda voltak. Nevetségesek. Csak azért kaptak lemezszerződést, mert mi sikeresek lettünk” – nyilatkozta a még mindig folyamatban lévő per kezdetekor Brandon Flowers. A kritikusok is akarva-akaratlan összehasonlítják a két zenekart. Egyöntetű vélemény, hogy a The Bravery első albuma jobb, mint a The Killersé, zenéje energikusabb, pörgősebb, szerzeményei lényegre törőbbek, közben már-már a plágium határát súrolva emlékeztetnek a korai Duran Duranra. A sikert illetően a The Killers utcahosszal verte a vetélytársát.

The Killers: Sam’s Town

„Az új felvételeink megmutatják, milyen irányba szeretnénk elvinni a hangzásunkat. Nem akarunk örökre szintiegyüttes maradni” – nyilatkozta Brandon Flowers a második nagylemez munkálatai során. A tavaly októberben kiadott Sam’s Town dalai szervesebbek, több bennük a zongora és orgona, kevesebb a szintetizátor. A zenészek szinte elmenekültek az új hullám és posztpunk vizeiről, rockzenekarként születtek újjá. A korong a klasszikus amerikai rock elemeire épül, a korábbi New Order és a társak zenéje helyett Bruce Springsteen repertoárjából meríti a legtöbb ihletet. A váltásból eredően sokan úgy gondolták, hogy a The Killers legnagyobb sikereit ezentúl az USA-ban aratja majd, de nem ez következett be, az albummal odahaza (csak) platinastátuszt ért el. Európában viszont még növelte is a rajongótáborát, sikerült kilépnie az angolszász nyelvterületről. A Gyilkosok tehát sínen vannak, és szedik elégedett áldozataikat.

The Bravery: The Sun And The Moon

„A második lemezünk kevésbé táncorientált, mint az első, akusztikusabb, szervesebb hangzással rukkolunk elő” – jelentette be Anthony ”Ant” Burulcich a stúdiómunkálatok utolsó fázisában. A májusban megjelent The Sun And The Moon című album valamivel rockosabb, közben megmaradtak a korai Duran Durant idéző szintipopos táncdalok is, változatosabb, még izgalmasabb hangszerelés közepette. A The Bravery összességében sokat nem változtatott az első nagylemezének receptjén, és úgy néz ki, ez lesz a veszte, ezzel a hangzásvilággal ugyanis 2007-ben már képtelenség akkora sikert elérni, mint 2005-ben. (puha)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?