Marián Varga szellemiségét idézi meg a Konvergenciák

kép

Jubilál a Konvergenciák (Konvergencie) nemzetközi kamarazenei fesztivál. A 25. évad szeptember 12. és október 8. között Pozsonyban, Zsolnán és Besztercebányán kínál izgalmas zenei csemegéket.

Az elmúlt negyed évszázad során a Konvergenciák az ország egyik legfontosabb komolyzenei eseményévé nőtte ki magát. A fesztiválon számos nemzetközileg elismert művész találkozott, néhányan közülük rendszeres visszatérők. Ilyen például a világhírű brit csellista, a londoni Royal Academy of Music professzora, Robert Cohen, aki egyébként a fesztivál művészeti vezetője és alapítója, a csellista Jozef Lupták egykori tanára. Cohen idén is ellátogat Pozsonyba, többek között a Konvergenciák 25 éves fennállását ünneplő gálakoncert vendégeként találkozhatunk vele. A gálakoncertet szeptember 30-án tartják a Szlovák Nemzeti Galéria átriumában, ahol Dohnányi, Brahms és Schubert művei csendülnek majd fel.

A fesztivál csütörtökön indul a Kamarazene Éjszakája Pozsonyban elnevezésű nyitórendezvénnyel, melyet a pozsonyi Klarisszákban tartanak, és amely már hagyományosan több koncertet sűrít egyetlen estébe. A nyitórendezvény a fesztivál kezdeteire utal vissza: az este a szlovák zeneszerző, a 2017-ben elhunyt Marián Varga művével indul, akinek 1971-es albuma szolgáltatta a fesztivál nevét és határozta meg a fesztivál művészi identitását. Csütörtökön elsőként tehát Varga 2003-as, csellóra és zongorára írt  Antifona című darabját hallhatjuk Jozef Lupták és Nora Škutová előadásában.

Marián Varga zenei hagyatéka nem csupán a nyitórendezvény programjához nyújtott kiindulópontot: a szombatra tervezett, RE-Imagined című koncert szintén a kivételes zeneszerző emlékének adózik. A Szlovák Rádió nagy hangversenytermében olyan művek ősbemutatóját tartják majd, melyeket Varga zenéje inspirált, és amelyeket a fesztivál felkérésére írt öt hazai zeneszerző. Peter Zagar és Vladislav Šarišský mellett három fiatal zeneszerző, Richard Grimm, Pavel Béres és Martin Štefánik művei hangzanak majd el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?