Reménytelen szabadulás

Nincs kegyelem címmel e héten csütörtökön mutatják be a magyarországi mozikban Ragályi Elemér filmjét, amely egy gyilkossággal vádolt, roma származású férfi, Pusoma Dénes élettörténetét követi nyomon. Az alkotás Ragályi Elemér operatőr második rendezése, első ilyen munkája a Csudafilm volt 2005-ben.

Nincs kegyelem címmel e héten csütörtökön mutatják be a magyarországi mozikban Ragályi Elemér filmjét, amely egy gyilkossággal vádolt, roma származású férfi, Pusoma Dénes élettörténetét követi nyomon. Az alkotás Ragályi Elemér operatőr második rendezése, első ilyen munkája a Csudafilm volt 2005-ben. A történet szerint egy eldugott faluban megölnek egy idős férfit. Az áldozatnál alkalmi munkát végző Suha Dénesnek tanúként kell megjelennie a rendőrségen, de rövidesen már őt vádolják az elkövetéssel. Mindvégig tagad, de egy besúgó segítségével és szabadulásának ígéretével beismerő vallomást csikarnak ki belőle.

Két év és négy hónap elteltével előkerül az igazi tettes. A főszereplő hazatérhet a börtönből, de munkát nem kap, faluja kiközösíti. Adósságot halmoz fel, amit állami kártérítésből szeretne megadni, de a per elhúzódik. Jogorvoslatát végül elutasítják, hitelezői pedig elveszik a házát. A férfi végső kétségbeesésében felakasztja magát.

A film alapjául szolgáló bűntény 1994 elején történt. Pusoma Dénes egy évet és két hónapot töltött előzetesben, majd a jogerős ítélet után ugyanennyi ideig volt börtönben. Szabadulása után kártalanítási pert indított, ám még az eljárás kezdete előtt öngyilkos lett. Örökösei nevében Magyar Elemér ügyvéd folytatta a pert. A bíróság végül jogerősen elutasította a kárigényt.

A forgatókönyvet Magyar Elemér ügyvéd írta. A film szereplői: Nagypál Gábor, Csuja Imre, Gazsó György, Eperjes Károly, Csoma Judit, Lázár Kati és a forgatás óta elhunyt Bertók Lajos.

A Balázs Béla-díjas, Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, Ragályi Elemér az elmúlt 35 évben száz játékfilmet, minisorozatot, TV-filmet, dokumentumfilmet forgatott, sokat dolgozott Észak-Amerikában és Európában is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?