Rembrandt 400 – Rajzok és rézkarcok

Budapest. Rembrandt van Rijn (1606–1669) rajzaiból és rézkarcaiból nyílik kiállítás holnap a holland mester születésének 400. évfordulója alkalmából a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

Budapest. Rembrandt van Rijn (1606–1669) rajzaiból és rézkarcaiból nyílik kiállítás holnap a holland mester születésének 400. évfordulója alkalmából a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

Gerszi Teréz művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy Rembrandt 170 munkáját tárják a nagyközönség elé, ebből tíz grafika, a többi rézkarc, hidegtű eljárással készült kép.

Az anyagból hat rajz a múzeumé, négy rajzot és két rézkarcot a bécsi Albertina gyűjteménye adott kölcsön. Egy festményt, amely Rembrandtot ábrázolja, és műhelyében egyik tanítványa készítette róla az 1650-es években, a Staatsgalerie Stuttgart adott kölcsön a budapesti kiállításra.

Gerszi Teréz azt is elmondta, hogy kronologikus sorrendbe, tíz-tíz évenkénti csoportokra osztotta a műveket, azon belül pedig tematikailag külön csoportokba rendezte. Példaként említette, hogy az 1630-as évek elején a portré, a zsánerfigurák voltak a mester munkásságának jellemző motívumai, később a holland házak, tájképek kötötték le inkább érdeklődését. Láthatják az érdeklődők a Nő síró gyermekkel és kutyával és a Saskia az ablaknál című rajzát, műhelymunkákat, mint a Női akt vagy a XVI. századi velencei táj rajza.

A kurátor hangsúlyozta, hogy a kiállításon látható többi Rembrandt-alkotás rézkarc, de ezek a mesternek éppen olyan fontos művei, mint a rajzok vagy a festmények.

Rembrandt a világ egyik legismertebb festője, a XVII. század egyik legjelentősebb holland művésze. Alkotásai abban az időszakban születtek, amelyet a művészettörténészek „Holland Aranykornak” neveznek. Ebben az időben a holland kultúra, a tudomány, a kereskedelem, a katonai és a politikai hatalom a csúcspontján volt.

A Rembrandt 400 című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban szeptember 25-ig látogatható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?