Rekviem a hősökért

Washington. Az amerikai jellem legjaváról szól Oliver Stone legújabb, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat feldolgozó filmje a The Washington Post című lap szerint; a rendező teljesen ideológiamentesnek nevezte a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) című alkotást a premier előtt adott interjújában.

Washington. Az amerikai jellem legjaváról szól Oliver Stone legújabb, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat feldolgozó filmje a The Washington Post című lap szerint; a rendező teljesen ideológiamentesnek nevezte a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) című alkotást a premier előtt adott interjújában. Az eddigi karrierje alapján nem éppen túlhajtott nacionalizmusáról vagy patriotizmusáról híres rendező alkotását éppen szűkebb hazájában, a New York-i Manhattanben érte a legtöbb bírálat, miközben több vezető konzervatív kritikus méltatta. Nemcsak a bírálatok és a pozitív kritikák szokatlanok. Furcsa, hogy egy ilyen filmet éppen az ellentmondásos megítélésű Stone készített, aki eddig többnyire keserű képet adó tükröt tartott a közönség elé Amerika álmairól, történelméről. A tengerentúlon csak 9/11-ként emlegetett terrortámadásokról ez a második játékfilm a United 93 után. A The Washington Post szerint a romok alá szorult két New York-i rendőr kiszabadításáról szóló film a család, a szolgálat, a kitartás és a vallásos hit értékeit vonultatja fel. Stone a megszokott gondolkodási keretekből kilépve ábrázolja az amerikai történelmet, művészete a költészethez vagy a mitológiához hasonlítható.

Az újság szerint a háromszoros Oscar-díjas Stone a várakozásokkal ellentétben nem összeesküvés-elméletet sző, nem az amerikai történelem újabb árnyoldalát mutatja be, hanem ódát ír arról, mi alkotja szerinte az amerikai jellem legjavát.

Oliver Stone szerint 9/11-et a politika az amerikai elszigetelődés és felsőbbrendűségi érzés fokozására használta ki, ami szerinte sajnálatos. „Térjünk vissza ahhoz a naphoz, ünnepeljük az erőt és azokat az embereket, akik gyertyát gyújtottak a sötétségben, akik leküzdötték a nehézséget” – fogalmazott a Los Angelesben élő rendező. Az interjúban Stone persze nem rejtette véka alá, hogy az egész iraki háborút elveti. A rendező – aki vietnami veterán, több katonai kitüntetés birtokosa – úgy látja, ha George Bush elnök legalább három hónapot töltött volna harcok közepette, másként vélekedne a háborúról. Stone-nak hasonló a véleménye Dick Cheney alelnökről és Donald Rumsfeld védelmi miniszterről: „kemény fiúk” ők, akiket a háborús élmény meglágyítana, megértenék az ember esendőségét és törékenységét. Szerinte a háborús élmény nem teszi gyávává az embert, de tanítja.

„Ha a fiúk láttak volna élőben háborút, azt hiszem, nem döntöttünk volna úgy, hogy Irakba megyünk, ami nagyon sokba került nekünk” – mondta.

Oliver Stone a lapnak elmondta, vegyes érzelmekkel viseltetik hazája iránt. „Szeretem Amerikát, amerikai vagyok. Nagy szabadság és nagy energiák országa ez, ahol az ember átalakíthatja önmagát, ezt szeretem benne. Ezt sehol máshol nem lehet megtalálni a világon, ez biztos. De ez nem jelenti azt, hogy az embernek mindig mindenben igaza van vagy téved” – fogalmazott a rendező a The Washington Postnak adott interjújában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?