Recept baráthoz

Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat! című regénye nem egy habkönnyű olvasmány.

Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat! című regénye nem egy habkönnyű olvasmány. Aki felhőtlen szórakozást vár, kézbe se vegye, aki viszont kíváncsi arra, hogyan formálódnak az érzelmek, miként alakul egy barátság, milyen bizarrá válhat a szerelem, van-e megbocsátás, annak jó szívvel ajánlom a könyvet.

Ez egy férfikönyv. Szabad folytatása Csaplár Hitler lánya című korábbi regényének, s nagy valószínűséggel a két egymás után futó történetet újabb (vagy továbbiak?) követik, a szerző ugyanis nagy mestere a regénysztorik fűzésének. Sok helyszínt villant fel, mégis jól követhetők a szálak, az idősíkok váltogatásával is mesterien bánik a szerző. Ahhoz sem férhet kétség, hogy a regény egyben szociológiai tanulmány, bepillantást enged a magyar gazdasági, politikai, társadalmi, erkölcsi viszonyokba az 50-es évek elejétől a 60-as évek beatgenerációján át a 70-es évek gulyáskommunizmusáig. Nem mellesleg: aki tudni szeretné, hogyan működött a magyar vendéglátóipar, hogyan lehetett bő 40 évvel ezelőtt hatalmas vagyoni különbség állampolgár és állampolgár (avagy elvtárs és proli) között, az részletesen leírt tapasztalatokhoz jut ebben a regényben.

Néhány szó a történetről. Egy szorulással indul a sztori, Csiliz Lali csecsemőkorában. Párhuzamosan indul Gajz András élete, aki folyosón születik. Mintha már ezzel is jelezné Csaplár: mindennapiak, mégis különlegesek a hősei. Lali már kölyökkorában zseniálisan képes pénzt csinálni. András mindig mosolygó, de üres arcú férfi. Az összekötő és szétválasztó szerepben megírt Hódy Klári összetett személyiség, aki prostituáltból lesz feleség, és egyszerűen besorolhatatlan típus, a regényben és az életben is. A vég pedig a barát megízlelése.

Csaplár Vilmos regénye nagyon feszes tempóval, érdekfeszítően indul, a két férfi élettörténetének párhuzamos ábrázolása talán a gyerekkor és a kamaszkor idején a legplasztikusabb. Felnőttként sem érdektelen hősök, de kissé ellaposodnak, és a regény is lendületét veszti néhány helyen. A poén viszont csattan, morbiditásával szinte már súrolja az olvasó befogadói határait. Azért: meg kell kóstolni!

Csaplár Vilmos: Edd meg a barátodat! Kalligram, 2013.

Értékelés: lllllllllm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?