Q10 koenzim: a csodaszer

Ki ne érezte volna kora előrehaladtával, hogy a meredek egyre meredekebb, a szív és a tüdő egyre nehezebben dacol a gravitációs terheléssel? Bár sokan úgy tartják, hogy ez az élet rendje, jó tudni, hogy fel lehet venni a harcot a betegségekkel, vagy akár az öregedési folyamattal is.

Ki ne érezte volna kora előrehaladtával, hogy a meredek egyre meredekebb, a szív és a tüdő egyre nehezebben dacol a gravitációs terheléssel? Bár sokan úgy tartják, hogy ez az élet rendje, jó tudni, hogy fel lehet venni a harcot a betegségekkel, vagy akár az öregedési folyamattal is.

Sejtjeink – így az egész szervezet – energiával való ellátását katalizátorként a Q10 koenzim szabályozza. A Q10-et szervezetünk a májban 25-30 éves korig maga állítja elő, de ezt követően szintje hanyatlani kezd. Pótlása azért szükséges, mert a normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet – ismertette a legújabb kutatások eredményeit dr. Július Kasper szívgyógyász. Noha a Q10 a köztudatba csodaszerként vonult be, a dán Pharma Nord gyógyszertársaság tanulmányok sokaságával bizonyítja a szer gyógyhatását. A Q10 legnagyobb hiányát szívbetegség esetén mutatták ki, ám ugyancsak tanulmányok bizonyítják, hogy a szer mesterséges szervezetbe jutását követően a felépülési folyamat jelentősen lerövidíthető. Kedvező hatását mutatták ki a szívritmuszavarok kezelésében, a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésében. Dr. Jitka Trnková, a Pharma Nord prágai képviselője egy független amerikai tanulmány eredményeit ismertette. – A vizsgált krónikus szívbetegek 30 százalékánál a hagyományos kezelést és gyógyszerezést a Q10 koenzimmel egészítették ki, s ezáltal életüket nyolc évvel meghosszabbították. Mivel a sejtek szintjén pótolja az energiahiányt, kiválóan alkalmazható az utóbbi időben „kiégésnek” is nevezett idült fáradékonyság kezelésében. Szedése alkalmas az immunrendszer erősítésére, az agyműködés fokozására, védőhatása van a gyomorra és nyombélre. Lassítja az öregedést, és a már meglevő szív- és érrendszeri panaszokat gyógyítja – sorolta. Kifejtette: az E-vitamin és béta-karotin együttes szedésével a Q10 hatása fokozható, hasznosulási folyamata jelentősen felgyorsítható. A Q10 segít megakadályozni az érelmeszesedést és csökkentheti a magas vérnyomást. A szakértők szerint forgalomban lehetnek olyan vérnyomáscsökkentő szerek is, amelyek gátolják magának a Q10-nek a keletkezését. Ezért kifejezetten javasolt, hogy azok a betegek, akik pl. béta-blokkolókat (vérnyomáscsökkentőket) szednek, használjanak rendszeresen Q10-et is. Erős antioxidáns hatásáról is jól ismert szer E-vitaminnal kiegészítve erőteljesebben veszi fel a harcot a sejteket károsító szabadgyökök ellen, így nagymértékben késlelteti a szervezet öregedését, és gátat vet a káros sejtburjánzásnak. A gyakorlatban bebizonyosodott, hogy a Q10 a fogászatban, a fogínybetegségeknél, főleg a fogínysorvadásnál is hasznosítható. Ugyancsak jó, ha az egyébként egészséges fiatalok rendszeresen Q10-et szednek olyankor, amikor szokatlan erőkifejtésre szánják el magukat, például intenzíven sportolni kezdenek. A legutóbbi sportorvosi kutatások kimutatták, hogy a nagy állóképességet és erőkifejtést igénylő sportok gyöngíthetik az immunrendszert. A Q10 acélosítja az izmokat, megfiatalítja a szervezetet, és jó hatással van az agyműködésre.

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag. Emlékeztet az E-vitaminra, ám antioxidáns hatása erősebb. Egyfajta katalizátornak tekinthető, amely felgyorsít vagy más irányba terel bizonyos biokémiai folyamatokat. Biológiai szempontból a Q10 mint az energiatermelés szabályozója érdemel figyelmet. A Q10 koenzim indítja be és tartja működésben a mitokondriumokat, vagyis a sejtek parányi „erőműveit”, ahol a táplálékból a testünkben előállított magas energiatartalmú „fűtőanyag”, az adenozintrifoszfát (ATP) molekula keletkezik.

A Q10 koenzim ubikinon néven is ismert. Tízféle közönséges Q-koenzim létezik, de közülük egyedül a Q10 található meg az emberi szövetekben. Természetes forrása a makréla, a lazac, a szardínia, a marhaszív és -máj, a szója, a burgonya, a spenót és a lucerna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?