Prága elvesztett pozíciója

Több hónapos szünet után Hollywood ismét Prágába költözött. Nem Budapestre és nem Bukarestbe, ez aligha lenne hír, hiszen itt is, ott is folyamatosan forgatnak amerikai produkciók, a csehektől azonban jó ideje elpártolt a szerencse.

Amíg nincs filmtörvényük, amely szabályozza a forgatási költségeket, Hollywood olcsóbb helyszíneket keres. Budapesten a fóti stúdió mellett már „Etyek?wood” is szélesre nyitotta kapuit, ám ha a szolgáltatások skáláját tekintve kevesebbel is beéri a tengerentúli stáb, Bukarestnél megáll. A Hideghegy is ott készült Nicole Kidmannel, Renée Zellwegerrel és Jude Law-val. Hollywood oda megy, ahol spórolhat a forgatás költségein, méghozzá nem is keveset.

A csehek pedig drágán adják magukat. Drágábban, mint bárki más Közép-Kelet-Európában. Az utóbbi két évben nem is nagyon dicsekedhettek náluk forgatott amerikai filmekkel. A forgatókönyvírók hollywoodi sztrájkja még inkább rontott a helyzeten: hónapokon át reménykedni sem volt miben.

A helyzet most sem rózsás, csak éppen „hal akadt a horogra”. A Stillking Films horgára. Ez a cég nyújtotta teljes szolgáltatását (helyszínek biztosítása, díszlet, kellékek, járművek, statiszták, kaszkadőrök, szakemberek) az itt forgatott Tristan és Izoldához (a főszerepben: James Franco), az első, Daniel Craig-es James Bond-sztorihoz, a Casino Royalhoz, legutóbb pedig az Angelina Jolie-val elhíresült Wantedhoz. Ezekben a hetekben (egészen június végéig) a Stephen Sommers (A múmia-sorozat alkotója) rendezésében készülő G. I. Joe zökkenőmentes felvételeit szolgálja a Stillking Films.

Sommers imádja Prágát. Itt álmodta mozivászonra egyik korábbi munkáját, a Van Helsinget is. A Paramount pénzén készülő G. I. Joe-ra azért is mondott igent, mert már az elején közölték vele: a külső felvételek helyszínéül Prágát választotta a stúdió. G. I. Joe– ahogy az egy nagyszabású akciófilm hőséhez illik – alaposan felforgatja Prága mindennapjait. Ahhoz ugyanis, hogy minden tervét megvalósíthassa, nemcsak az Óváros egy részére, hanem azokra a modern városnegyedekre is szüksége van, amelyekben – az átlátszó irodaépületeknek köszönhetően- akár sci-fit is forgathatnának. Autósüldözések hosszú sora zajlik itt is, ott is, hiszen G. I. Joe, az amerikai katonák hős példaképe egy nemzetek feletti elit katonai alakulatot irányít, amely az egyiptomi sivatagban ugyanúgy célt ér, mint a sarkövi tengerek mélyén, hiszen a lehető legkorszerűbb harci felszereltséggel küzd egy titkos fegyverkereskedő szervezet ellen. A külön erre a célra gyártott harci gépjárművek várhatóan nagy feltűnést keltenek majd Prága szívében, noha a produkció mindent megtesz, hogy ne legyen egyfajta turisztikai látványosság a forgatás. A főszereplők névsora azonban már így is kiszűrődött. Itt lesz Channing Tatum, aki most Johnny Depp-pel játszik a Közellenségben, jön Dwayne Johnson (A Skorpiókirály), Dennis Quaid (Távol a mennyországtól), Christopher Eccleston (Elizabeth, Sekély sírhant), a nők közül pedig Sienna Miller (Steve Buscemi partnernője Az interjúban, Heath Ledger szerelme a Casanovában). Szerepet kapott a filmben napjaink legtöbbet foglalkoztatott – és már színészi babérokra vágyó – cseh topmodellje: Karolína Kurková is. Az ő jeleneteihez azonban nem Prága, hanem Los Angeles szolgál háttérként.

Bár a Paramount most hetedszer forgat a cseh fővárosban, az idei évet különösen gyengének tartja a külföldi megrendelésekre szakosodott Stillking Films. A G. I. Joe előtt csupán egyetlen kisebb nyugati stáb dolgozott Prágában (az angol Solomon Kane rendezői irányításával), nem úgy, mint évekkel ezelőtt, amikor egyetlen esztendő során öt nagy amerikai produkció váltotta egymást az Óváros szívében és a Barrandov felújított műtermeiben. S nincs miben bizakodni: amíg előnyösebb adókedvezmények várják a külföldi stábokat Magyarországon vagy Romániában, addig a csehek maradnak a sor végén. Hiába kínál történelmi csodákat a száztornyú város, ha a produkció kiadásait nem enyhítik a forgatás járulékos költségeiből egyébként visszafolyatható százalékok, az amerikai stúdióvezetők más helyszínek után néznek. Budapesten például húsz százalékos kedvezményt kapnak, de már a németek is egyre kedvezőbb árajánlatokkal csalogatják őket.

Hálás is Stephen Sommersnek a Stillking Films: ő máshol farag a forgatás költségein, Prágáról semmi esetre nem volt hajlandó lemondani. Nem így a Narnia krónikái stábja – ez most a legfájóbb veszteség a csehek számára –, akik eredetileg a történet harmadik részét forgatták volna a Barrandovon, aztán épp az említett okok miatt az utolsó pillanatban Mexikó mellett döntöttek. Pedig jó hírük van a cseh filmeseknek a világban: nagy tudású, megbízható, akadályokat nem ismerő szakemberek. Hogy bérmunkában a következő években mennyire kamatoztathatják majd képességeiket, az csak a filmtörvény megszületésének időpontjától függ.

De mint tudjuk: Bohémia sem arról híres, hogy gyorsan hoz komoly döntéseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?