Pontos tér és karakterek

Nekem Száz Pál Halott föld, halott lányok című kötete az új írói nemzedék egyik jelentős prózakötetének számít.

Nekem Száz Pál Halott föld, halott lányok című kötete az új írói nemzedék egyik jelentős prózakötetének számít. Ez az a nemzedék, amely mérhető, kiugró eredményeivel, az elmúlt fél évtizedben megjelent írásaival már egy más képet ír, más elvárásokkal indul, ez már a demokratikus változások után szocializálódott korosztály. Amely – igen helyesen – teret, felületet kér magának. Kérjen is! Megérdemli!

Induljunk ki abból, hogy Száz Pál olyan szerző, aki kutat. Felfedező. Belső monológjai a gondolkodásmódját ábrázolják. Írásai az én – külvilág – érzelem – idegen anyag – én visszacsatolási rendszerben működnek. Rálátás van a mindenre. Sajátságos, keresővel ellátott nagyfelbontású objektív, amelyet akarat és gondolat vezérel. Így fókuszál apróságokra, finom kis részletekre, hangulatokra, érzelmi rezzenésekre és zajokra meg csendekre (ezeknek külön súlyuk van írásaiban), vagy éppen nagytotált nyit, az egész területet végigpásztázza és ebből a világból építi a bentit, amit az írással ismét kintivé éleszt. Sajátságos technika. A szerző számára komoly feladat az önmeghatározás, a pozicionálás. De ennek jó érzékkel nem rendeli alá mindegyik írását. Nagy kaland számára az élet és az írás, s e kettő elválaszthatatlan egymástól. Csak akkor tud írni, ha megéli, csak úgy tud élni, ha megírja! Olykor játszik is. Sorsokat kever, isteni beavatkozásról mesél, mint az Idegen című novellában, amelyet én a kötet egyik legjobb írásának tartok. Filmes, izgalmas, pergő, csavaros novella! A másik számomra meghatározó írás a Zaj. Ami egy páratlan kísérlet, több regiszteren való játék, sajátságos tempóval és kameraállásokkal forgatott, rendkívül izgalmas etűd és vallomássorozat.

Száz Pál elindult egy úton, ez a saját útja, az előd a magyar irodalomban talán Mészöly Miklós lehetne. De ez csak olyan ráérzés, rágondolás. Szerintem. Száz szónak is ezer vége lehet. Száz Pál Halott föld, halott lányok című prózakötete figyelemre méltó, eddig ismeretlen regisztereket megszólaltató kötet. Az olvasó kedvére bolyonghat, kereshet, eltévedhet és újraolvashat. Jó és izgalmas könyv ez! Új korszak? Új stílus? Nem tudom. De biztató, rejtélyes, izgalmas, érdekes! Ha meg az, akkor igényes olvasók kellenek, továbbgondolók, olvasásban élők, életet olvasók!

Száz Pál: Halott föld, halott lányok. Kalligram, Pozsony, 2013.

Értékelés: lllllllllm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?